Koroner arter hastalığı bilinen veya koroner arter hastalığı şüphesi olan hastalarda çok kesitli bilgisayarlı tomografi anjiografi ile konvansiyonel anjiografi sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison between the multislice computed tomography angiography and conventional angiography results in patients with known or suspected coronary artery disease
- Tez No: 417447
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. CEMİLE AYŞE GÖRMELİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: ÇKBT, İnvaziv Koroner Anjiografi, Koroner arter Hastalığı, MDCT, Invasive Coronary Angiography, Coronary artery disease
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Bu çalışmamızda 64 ve 256 kesitli cihazlarla çok kesitli bilgisayarlı tomografi (ÇKBT) anjiografi çekilen 63 hastanın sonuçlarını invaziv koroner anjiografi (İKA) ile karşılaştırarak ÇKBT anjiografinin doğruluğunu araştırmayı amaçladık. Materyal ve Metod: Göğüs ağrısı ile başvurup ÇKBT koroner anjiografi çekilen ve bunu takiben bir ay içerisinde İKA yapılan hastalar çalışmaya alındı. Çalışma grubumuzda yaşları 35-75 arasında değişen 42'si erkek, 21'i kadın toplam 63 hasta vardı. Koroner arterler AHA sınıflamasına göre toplam 15 segment üzerinden incelendi. Tespit edilen koroner arter stenozları 4 gruba ayrıldı; normal, non-obstrüktif (% 1–49), anlamlı stenoz (% 50–74), yüksek dereceli stenoz (% 75–99) ve oklüzyon (% 100). ÇKBT sonuçları İKA ile karşılaştırılarak segment ve hasta bazlı analizler yapıldı. Bulgular: Elde ettiğimiz veriler İKA sonuçları ile kıyaslanarak sensitivite, spesifite, pozitif prediktif değer ve negatif prediktif değerleri hesaplandı. Çalışmamızda segment bazlı analizde stenoz oranlarına bakılmaksızın yapılan değerlendirmede sensitivite %91.5, spesifite %95, pozitif prediktif değer %84.7 ve negatif prediktif değer %97.4, segment bazlı ≥%50 stenozları saptamada sensitivite %89.6, spesifite %95.9, pozitif prediktif değer %59.0 ve negatif prediktif değer %99.2, hasta bazlı değerlendirmelerimizde ≥%50 stenoz tesbit etmede sensitivite %96.2, spesifite %66.6, pozitif prediktif değer %68.4 ve negatif prediktif değeri %96 bulduk. Sonuç: ÇKBT anjiogarfi ile ilgili yapılan çalışmalar gösteriyor ki, koroner arter hastalığı açısından düşük ve orta risk grubunda yer alan hastalarda non-invaziv bir yöntem olarak ÇKBT anjiografi kullanılmaya aday bir tetkiktir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, our aim was to investigate the accuracy of MDCT angiography by comparing the results of the 64 and the 256-slice MDCT angiography and ICA in 63 patients. Material and Methods: The patients who presented with chest pain and underwent MDCT and underwent ICA within a month following the presentation were studied. In our study group, there were 63 patients (42 male, 21 female) ranging between ages 35-75. The coronary arteries were examined over 15 segments according to the AHA classification. The detected stenoses of coronary artery were divided into 4 groups; normal, non-obstructive (1-49%), significant stenosis (50-74%), high grade stenosis (75-99%) and occlusion (100%). The segment and patient-based analysises were performed by comparing the results of MDCT angiography and ICA. Results: The sensitivity, the specificity, positive predictive value and negative predictive value were calculated by comparing our data and the results of invasive coronary angiography. In the segment-based analysis regardless of the rate of the stenosis; the sensitivity was 91.5%, the specificity was 95%, positive predictive value was 84.7% and negative predictive value was 97.4%. In the segment-based analysis regarding the detection of ≥ 50% stenosis; the sensitivity was 89.6%, the specificity was 95.9%, positive predictive value was 59.0% and negative predictive value was 99.2%. In the patient-based analysis regarding the detection of ≥ 50% stenosis; the sensitivity was 96.2%, the specificity was 66.6%, positive predictive value was 68.4% and negative predictive value was 96%. Conclusion: The studies concerning MDCT angiography indicate that as a non-invasive method, MDCT angiography is an usable technique in patients of the low and moderate risk group in terms of coronary artery disease.