Mekanik titreşimin ortodontik diş hareketi üzerine etkisinin incelenmesi
Evaluation the effect of mechanical vibration on the rate of tooth movement
- Tez No: 417458
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN ALKIŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Mekanik titreşim, ortodontik diş hareketi, üç boyutlu dijital model, Mechanical vibration, orthodontic tooth movement, three-dimensional digital model
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmanın amacı; non-invaziv fiziksel bir yöntem olan mekanik titreşim uygulamasının ortodontik diş hareketi üzerine etkisinin incelenmesidir. Çalışmamızda mekanik titreşimin klinik olarak uygulanmasını sağlayan aygıt olarak FDA onaylı sınıf 2 medikal aygıt olan AcceleDent kullanılmıştır. Çalışmamıza Sınıf 2 bölüm 1 maloklüzyona sahip ve ortodontik tedavi planlaması gereği üst 1. premolar dişlerinin çekimi gereken 8 erkek, 12 kız olmak üzere 20 ortodonti hastası dahil edilmiştir. Çalışma yöntemi olarak split-mouth yöntem uygulanmıştır. Kanin distalizasyonundan hemen önce (T0), 1. ay kontrolde (T1), 2. ay kontrolde (T2) ve 3. ay (T3) kontrolde alınan 3B dijital modeller çalışma materyalimizi oluşturmuştur. Dijital modeller 3Shape TRIOS® R700 cihazı ile yapılan ağız içi taramalar ile elde edilmiştir. Ortho Analyzer bilgisayar programı kullanılarak bu dijital modeller palatal bölgede çakıştırılmış ve kanin dişin distal hareket miktarı hesaplanmıştır. Elde edilen bulgular SPSS 22.0 programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırmamızın sonuçlarına göre tüm zaman aralıklarında meydana gelen diş hareket miktarı açısından AcceleDent uygulanan taraflar ile uygulanmayan kontrol tarafları arasında farklılık yoktur. Yaş ile diş hareket miktarı arasında T0-T1 ve T0-T3 zamanlarında negatif korelasyon saptanmıştır. Üç ay boyunca hastaların aygıtı kullanım yüzdesinde cinsiyetten bağımsız olarak anlamlı miktarda artış olmuştur. Aygıt kullanım yüzdesi ile diş hareket miktarı arasında T2-T3 zaman aralığında pozitif korelasyon saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the effect of mechanical vibration, which is a non-invasive physical method, on the rate of orthodontic tooth movement. In our study, AcceleDent that is a class 2 medical device with FDA approval was used to apply mechanical vibration clinically. Twenty patients (8 boys and 12 girls) who had Class 2 division 1 malocclusion and need upper 1. premolar extractions as a treatment modality were included to the study. Split-mouth design was applied as a study method. 3D digital models that were taken just before canine distalization (T0), at first month control (T1), at second month control (T2) and at third month control (T3) constituted our study materials. Digital models were obtained with intraoral scans that were performed with 3Shape TRIOS® R700 device. Canine tooth distal movement rate was measured by superimposing the digital models on palatal area by using Ortho Analyzer software programe. The findings were evaluated with SPSS 22.0 programe. According to our results, there were no differences between AcceleDent applied sides and control sides in terms of tooth movement rate at all time periods. Negative correlation was determined between age and tooth movement rate at T0-T1 and T0-T3 time periods. The increase of device use percentage was significant, independent from gender during 3 months. Positive correlation was determined between device use percentage and tooth movement rate at T2-T3 time period.