Kalsiyum hidroksit ve klorheksidin jel/kalsiyum hidroksit kanal içi medikamanlarının farklı irrigasyon aktivasyon yöntemleri ile kök kanalından uzaklaştırma etkinliğinin değerlendirilmesi
An efficacy evaluation of different irrigation activation solutions for removal of calcium hydroxide and chlorhexidine gel/calcium hydroxide combination paste from root canal systems
  1. Tez No: 417489
  2. Yazar: ÖZGÜR SOYSAL ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL UZUN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Endodonti, QMix, irrigasyon aktivasyonu, maleik asit
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Bu tezin amacı; farklı irrigasyon solüsyonları ve farklı irrigasyon aktivasyon yöntemleri kullanılarak, kök kanal tedavisi sırasında kullanılan kanal içi medikamanlardan kalsiyum hidroksiti ve klorheksidin jel/kalsiyum hidroksit kombinasyonunu, kök kanallarından uzaklaştırma etkinliklerinin değerlendirilmesidir Materyal ve Metot: çalışmamızda irrigasyon solüsyonlarında sodyum hipoklorit, Qmix ve maleik asit kullanılmıştır. İrrigasyon aktivasyon yöntemlerinden iğne/şırınga irrigasyonu, EndoAktivatör, EndoVac, Pasif Ultrasonik irrigasyon yöntemleri kullanılarak, kanal içi medikamantlardan kalsiyum hidroksit ve klorheksidin gel/kalsiyum hidroksit kombinasyonlarını kök kanalından uzaklaştırma etkinliği değerlendirilmiştir. Bu çalışma için n=15 olarak belirlenmiştir toplam olarak 390 adet insan dişi kullanılmıştır. Diş kök kanalları şekillendirilip kanal içi medikamanlar kanallar içerisine yerleştirilmiştir. Belirtilen irrigasyon solusyonları kullanılarak ,irrigasyon aktivasyon yöntemleri ile kanal içi medikamanlar uzaklaştırıldıktan sonra kökler ikiye ayrılmıştır ve steromikroskop yardımıyla görüntüleri alınan köklerde ,kalan medikaman miktarı değerlendirilmiştir. İstatistiksel olarak önem derecesi 0,05 ve daha az olarak ayarlandı ve Kruskal- Wallis ve Bonferroni düzeltmeli Mann- Whitney U testleri uygulandı. Bulgular: Bu tez çalışmasında 3 farklı irrigasyon solüsyonu , 4 farklı irrigasyon aktivasyon yöntemi kullanılarak aktive edilerek 2 farklı kanal içi medikamanın uzaklaştırma etkinliği değerlendirilmiştir. İrrigasyon solüsyonlarından maleik asit ve irrigasyon aktivasyon yöntemlerinden pasif ultrasonik irrigasyon aktivasyon yöntemi , hem kalsiyum hidroksiti hem de klorheksidin jel/kalsiyum hidroksiti uzaklaştırmakta diğer yöntemlere göre istatiksel olarak anlamlı derecede daha etkili bulunmuştur. Ayrıca kanal içi medikamanlardan klorheksidin jel/kalsiyum hidroksit kombinasyonunun, kalsiyum hidroksite göre kök kanallarından daha zor uzaklaştırıldığı bulunmuştur. Sonuç: kök kanallarından kanal içi medikamanları uzaklaştırmak için irrigasyon aktivasyon yöntemleri kullanılması gerekmektedir. En etkili yöntem ise; maleik asit ile pasif ultrasonik irrigasyon aktivasyonunun kombine kullanılması yöntemidir ancak hiçbir yöntem kök kanallarından kanal içi medikamanları tamamen uzaklaştıramamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This thesis study aims to evaluate the efficacy of different irrigation solutions and irrigation techniques for removal of calcium hydroxide paste and chlorhexidine gel/calcium hydroxide combination paste from root canal systems. Materials and Methods: 3 different irrigation solutions, sodium hypochlorite, Qmix and maleic acid were selected as irrigation solutions in the present study. Four irrigation activation techniques, needle/syringe irrigation, EndoActivator, EndoVac and passive ultrasonic irrigation were used in order to enhance the removal of calcium hydroxide and chlorhexidine gel/calcium hydroxide combinations from root canal system. 390 single straight rooted human teeth were used and divided into 26 groups (n=15). The root canals were prepared and dressed with medicaments. Following removal procedures of medicaments with selected irrigation solutions, roots were split into two halves and amount of residiual medicaments were examined under stereomicroscope. Kruskal-Wallis and Bonferronni corrected Mann-Whitney U tests were applied with a statistical significance level as 0.05.