Farklı kanal içi medikamanların kullanımından sonra biyoseramik esaslı kanal patlarının bağlanma dayanımının push out testi ile değerlendirilmesi
Evolution of the effects of different intra-canal medicaments on the bond strength of bioceramic root canal sealers
- Tez No: 844692
- Danışmanlar: PROF. DR. BADE SONAT
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Sodyum hipoklorit Jel, klorheksidin Jel, kalsiyum hidroksit, kanal içi medikamanlar, bağlanma dayanımı, biyoseramik patlar, Sodium hypochlorite gel, chlorhexidine gel, calcium hydroxide, intra-canal medicaments, bonding strength, bioceramic sealers
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmanın amacı; kanal içi medikaman olarak kalsiyum hidroksit içerikli Kalsin (Kalsin, İzmir, Türkiye), sodyum hipokloritin jel formu olan Chloraxid NaOCl Gel (Cercamed, Stalowo Wola, Polonya) ve klorheksidinin jel formu olan Consepsis Scrub (Ultradent Products, South Jordan, ABD) kullanımının; biyoseramik esaslı kanal patı olan TotalFill RCS'nin (FKG, Le Crêt-du-Locle, İsviçre) bağlanma dayanımına etkisinin karşılaştırılmasıdır. Bu çalışmada; çürüksüz yada mine seviyesinde çürüklü, apeksleri kapanmış, tek köklü ve tek kanallı 48 adet mandibular premolar ve kanin diş kullanıldı. Tüm örnekler ProTaper Universal (Dentsply Maillefer, Ballaigues, İsviçre) döner alet eğe sistemi ile F3 (#30, 0.09) numaralı eğeye kadar genişletildi. Daha sonra dişler rastgele 4 gruba ayrıldı (n=12). Grup 1'deki dişlere Kalsin (Kalsin, İzmir, Türkiye), grup 2'deki dişlere Consepsis Scrub (Ultradent Products, South Jordan, ABD) ve grup 3'teki dişlere Chloraxid NaOCl Gel (Cercamed, Stalowo Wola, Polonya) konuldu. Grup 4 ise kontrol grubu olarak belirlendi ve medikaman uygulanmadı. Tüm örnekler 1 hafta boyunca 37°C'de, %100 nemli ortamda bekletildi. Medikamanların distile su ve EDTA ile uzaklaştırılmasından sonra kanal dolumları TotalFill RCS (FKG, Le Crêt-du-Locle, İsviçre) kullanılarak yapıldı. Patın sertleşmesi için tüm örnekler 1 hafta boyunca 37°C'de, %100 nemli ortamda bekletildi. Tüm örneklerden 2 mm kalınlığında kesitler alındı ve üniversal test cihazında (Lloyd LRX; Lloyd Instruments Ltd, Fareham, Birleşik Krallık) bağlanma dayanımları ölçüldü. Veriler Kruskal Wallis H testi kullanılarak analiz edildi. Sonuç olarak bu çalışmada kullanılan kalsiyum hidroksit patının ve jel formundaki kanal içi medikamanların biyoseramik esaslı kanal patlarına etkisi, kontrol grubuna göre anlamlı bir fark göstermemektedir. (p>0.05) İleri dezenfeksiyon için kanal içi medikamanların kullanılması gereken durumlarda; uygun irrigasyon ile biyoseramik esaslı kanal patlarının kullanımı, kök kanallarının uzun dönem sızdırmazlığını etkilememektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the effects of using calcium hydroxide-containing Kalsin (Kalsin, Izmir, Turkey), gel form of sodium hypochlorite Chloraxid NaOCl Gel (Cercamed, Stalowo Wola, Poland), and gel form of chlorhexidine (Consepsis Scrubs, Ultradent Products, South Jordan, USA) as intracanal medicaments on the bond strength of bioceramic-based root canal sealer TotalFill RCS (FKG, Le Crêt-du-Locle, Switzerland). In this study, a total of 48 mandibular premolars and canines with intact or minimally decayed crowns, closed apices, single roots, and single canals were utilized. All specimens were prepared using the ProTaper Universal (Dentsply Maillefer, Ballaigues, İsviçre) rotary instrument system up to file F3 (#30, 0.09). Subsequently, the teeth were randomly divided into four groups (n=12). In Group 1, Kalsin (Kalsin, Izmir, Turkey) was applied, in Group 2, Consepsis Scrub (Ultradent Products, South Jordan, USA) and in Group 3, Chloraxid NaOCl Gel (Cercamed, Stalowo Wola, Poland) was placed. Group 4 was designated as the control group. All specimens were stored for one week at 37°C in a 100% humid environment. After the removal of medicaments with distilled water and EDTA, canal obturations were performed using TotalFill RCS (FKG, Le Crêt-du-Locle, Switzerland). For curing, all specimens were stored for one week at 37°C in a 100% humid environment. Sections with a thickness of 2 mm were obtained from all specimens, and their bond strengths were measured using a universal testing machine (Lloyd LRX; Lloyd Instruments Ltd, Fareham, United Kingdom). Data were analyzed using the Kruskal Wallis H test. In conclusion, the impact of calcium hyroxide paste and gel form intracanal medicaments used in this study on bioceramic-based root canal sealers does not demonstrate a statistically significant difference when compared to the control group (p>0.05). In situations of using intra-canal medicaments for further disinfection, root canals' long term sealing is not affected by usage of bioceramic based root canal sealer after suitable irrigation.