Afet planı il afet planı ve hastane afet planlarının uygulama durumunun değerlendirilmesi
Disaster plan provincial disaster plan and evaluation of the status of hospital disaster plans' implementation
- Tez No: 417525
- Danışmanlar: DR. MEHMET SARITAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Kamu Yönetimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Public Administration, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Disaster Plan Implementation, Provincial Disaster Plan, Hospital Disaster Plan
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Çalışmanın amacı, afet planı, il afet planı ve hastane afet planlarının uygulama durumunun değerlendirilmesidir. Bu kapsamda çalışma, dört bölüm halinde planlanmıştır. Birinci bölümünde afet ile ilgili genel tanımlar, çeşitleri ve etkileri konusunda bilgi verilmiştir. İkinci bölümde, Türkiye'de acil durum ve afet yapılanması değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde il afet planı uygulaması ve örnek Denizli il afet planı incelenmiştir. Dördüncü bölümde hastane afet planı uygulaması değerlendirilmiştir. Kurum ve kuruluşların tek başına hazırlamış oldukları afet planları yeterli değildir. Tüm afet planları birbiri ile uyumlu olmalıdır. Dünyada yaşanan afet deneyimlerinin, ülkemiz gerçekleri ile karşılaştırılıp yorumlanması sonucunda yapılacak afet ve acil yardım modeli daha başarılı olacaktır. Bu model ile ülkemiz deprem ve benzeri olaylarda daha az can ve mal kaybı yaşayacaktır. Bu çalışmada, uygulanabilir afet planlarının ışığında il afet planı ve hastane afet planlarının uygulama sırasında çıkan sorunların tespiti ve bu sorunlara bulunabilecek çözüm önerileri yer almaktadır. Anahtar Kelimeler : Afet Planı Uygulamaları, İl Afet Planı, Hastane Afet Planı
Özet (Çeviri)
The purpose of the study, disaster plan, an assessment of the implementation status of the provincial disaster plans and hospital disaster plans . In this context, the study is carried out in four chapters. The first section describes the common disaster-related information on the types and effects are given. In the second section, emergency and disaster structure was evaluated in Turkey. In the third part of the provincial disaster plan implementation and examples of Denizli disaster plan it has been examined . The fourth section of the hospital disaster plan implementation is evaluated. They have prepared disaster plans of companies and institutions alone are not enough. All disaster plans should be consistent with each other. The experience of disasters in the world , our country will be the result of interpretation by comparing with the actual disaster and emergency aid model will be more successful. With this model , our country will suffer less loss of life and property in the earthquake and similar events . In this study, in the light of the applicable provincial disaster plan, disaster plan and the identification of problems during the implementation of the hospital disaster plan and is situated solutions can be found to these problems.