Kuru tarımdan sulu tarıma geçişin kadının dönüşümüne etkisi: Koyunluca ve Parapara köylerinin sınıfsal perspektiften karşılaştırmalı incelemesi
The effect of the transformation of the women's transition from dry farming to irrigated agriculture: Comparative analysis of the class perspective of Koyunluca and Parapara villages
- Tez No: 417584
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Sosyoloji, Philosophy, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kadının dönüşümü, kırsal kalkınma, GAP, sınıf, toplumsal cinsiyet, Transformation of the women, rural development, Southeastern Anatolia Project, class, gender
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Grubu Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 367
Özet
“Kuru Tarımdan Sulu Tarıma Geçişin Kadının Dönüşümüne Etkisi: Koyunluca ve Parapara Köylerinin Sınıfsal Perspektiften Karşılaştırmalı İncelemesi”başlığını taşıyan bu tez çalışması ile Güneydoğu Anadolu Projesinin uygulama alanı olarak en geniş yer bulduğu Harran yöresinde, kadınların sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik durumlarındaki dönüşümlerin incelenmesi esas alınmaktadır. Bu alanda somut anlamda bir gelişmenin varlığı, kadınların kazanımları ve kadınların mevcut durumlarının gelişmesinin önündeki engellerin neler olduğu irdelenmiştir. Tezin kuramsal ve kavramsal kısmında toplumsal cinsiyet, kalkınmanın ana kavramları, Türkiye'deki kırsal kalkınma evreleri ile kalkınma sürecinde Güneydoğu'ya yönelik politikalar ve kadının konumlanışı, ikinci olarak farklı bilimsel alanların özellikle de patriarşik ve sınıfsal perspektiften Kadın Kuramları tartışılmaktadır. Kadının tabakalaşma sistemi içindeki yeri asgari üç düzeyde ele alınmaktadır: • Kadının bio-seksüel ayrışma ve konumlanışı, • Kültür-değerler sisteminde (patriarşal) var olan ayrışmalar ile • Sınıfsal açıdan konumlanışı olarak irdelenmiştir. Bu üç durumun çoğu zaman iç içe geçtiği de görülmektedir. Araştırmanın uygulamalı kısmında a) iki köyün genel konum ve tarihi, aşiret ilişkileri, sosyo-ekonomik ve kültürel geçmişi, b) kalkınma süreci, tarım ve sulamanın gelişimi, c) mevcut veriler dâhilinde kadınların konumu, rolleri, toplumsal cinsiyeti, sosyo-ekonomik durumu, kalkınmadaki konumu, sorun ve kazanımları irdelenmiş olup sınıfsal perspektiften ve karşılaştırmalı olarak betimlemesi yapılarak açıklama ve yorumlamalara yer verilmektedir. Araştırmada ayrıca yöreye özgü olan ağalık ve geleneksel söylem ile mülkiyet biçimlerine/sınıfsal ayrışmanın kadının dönüşümüne olan ilişkisine/engellerine, toplumsal cinsiyet bağlamında değinilmiştir. Elde edilen bulgularla kadınların kalkınmada aktif bireyler olarak rol alamamalarının önünde yarıfeodal-geleneksel yapı, mülkiyet ilişkileri ile önemli ölçüde bunlardan beslenen ataerkilliğin engel olduğu sonucu çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The effect of the transformation of the women's transition from dry farming to irrigated agriculture. Titled with“Comparative Analysis of the Class Perspective of Koyunluca and Parapara Villages”this thesis the Southeastern Anatolia Project has found the widest part of the local Harran as a practice field, the investigation of the transformation of socia-cultural and socia-economic situation of woman is taken into consideration. In this field the presence of an improvoment in concrete terms have explored the women's gains and what are the obstacles to the development of the women's current situation. İn this thesis theorotical and conceptual part, gender, the main concepts of development phase in Turkey with Southeast oriented policies and positioning of women, secondly different scientific fields especially patriarchik and the class perspective Women Theories has been discussed. The place of women in the stratification system are dealth with at least three levels: • Biosexual positioning and differentiation of women • With the existing divisions in the cultural values system. • It is discussed in terms of positioning in the class These three situations are interwined most of the time. In the practical part of this research a) The general location and history of the two villages, tribal relations, socio-economic and cultural history, b) The development process, the development of agriculture and irrigation c) The status of women with in the available data, roles, gender, socio-economical situation, their position in development. Problems and achievements are examined from the classical perspective and by making a comparative description, the descriptions and the interpretations are included. In this further research, squirearchy which is unique to the region and with the traditional discourse and proprietary formats/class divisions, the relationship between the women's transformation/barriers have been mentioned in the context of gender. With these findings there is some obstacles, the women's development as active individuals and having roles, there is a semi- feudal traditional structure, with the property relations substantially that conclude patriarchy prevents leading to these conclusions.