Aksaray Sultanhanı ilçesinin coğrafi etüdü
Geographical study of Aksaray Sultanhani district
- Tez No: 997322
- Danışmanlar: PROF. DR. TAHSİN TAPUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Eğitim ve Öğretim, Geography, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Beşeri coğrafya, Fiziki coğrafya, Human geography, Physical geography
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Bu araştırmanın temel amacı; 2017 yılında idari yapı değişikliği ile ilçe statüsü kazanan Aksaray ili Sultanhanı ilçesinin fiziki, beşeri ve ekonomik coğrafya özelliklerini bütüncül bir yaklaşımla incelemektir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmanın veri kaynağını; konuyla ilgili literatür taraması, ilgili kamu kurumlarından elde edilen istatistiki veriler ve 2025 yılı Mayıs ayında gerçekleştirilen saha gözlemleri (arazi çalışmaları) oluşturmaktadır. Elde edilen veriler tematik analiz yöntemiyle yorumlanmış, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve Uzaktan Algılama teknikleri kullanılarak haritalandırılmıştır. Araştırma kapsamındaki bulgulara göre; Sultanhanı ilçesi Tuz Gölü Kapalı Havzası içerisinde, geniş ve düz bir ova tabanında yer almaktadır. Sahada karasal step iklimi hüküm sürmekte olup, yıllık yağış miktarının düşüklüğü ve şiddetli buharlaşma, bölgenin en önemli klimatolojik karakteristiğidir. Fiziki coğrafya açısından en dikkat çekici unsur, yeraltı suyu seviyesinin aşırı çekilmesine bağlı olarak artış gösteren obruk oluşumları ve kuraklık riskidir. Beşeri ve ekonomik açıdan incelendiğinde; ilçe nüfusunun genç ve dinamik bir yapıya sahip olduğu, yerleşmenin ise toplu dokulu ova yerleşmesi karakteri taşıdığı görülmüştür. İlçe ekonomisi büyük ölçüde tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Ancak, geleneksel kuru tarımdan sulu tarıma (şeker pancarı, mısır vb.) geçiş, su kaynakları üzerinde baskı oluşturmakta ve ekonomik sürdürülebilirliği tehdit etmektedir. Ayrıca, tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Sultanhanı Kervansarayı, ilçenin turizm potansiyelini artıran en önemli kültürel mirastır. Sonuç olarak; ilçenin kalkınma stratejilerinin, su kaynaklarının korunması ve halıcılık gibi geleneksel el sanatları ile turizmin entegre edildiği sürdürülebilir planlamalar üzerine kurgulanması gerektiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to examine the physical, human, and economic geographical characteristics of the Sultanhanı district of Aksaray province, which gained district status with the administrative structure change in 2017, through a holistic approach. The descriptive survey model, one of the qualitative research methods, was used in the study. The data sources of the study consist of a literature review, statistical data obtained from relevant public institutions, and field observations (fieldwork) carried out in May 2025. The obtained data were interpreted using thematic analysis, and mapped using Geographic Information Systems (GIS) and Remote Sensing techniques. According to the findings within the scope of the research; Sultanhanı district is located on a wide and flat plain floor within the Tuz Gölü (Salt Lake) Closed Basin. A continental steppe climate prevails in the field, and low annual precipitation and severe evaporation are the most important climatological characteristics of the region. In terms of physical geography, the most striking feature is the sinkhole (obruk) formations and drought risk, which are increasing due to the excessive withdrawal of groundwater levels. When examined in terms of human and economic aspects; it was observed that the district population has a young and dynamic structure, and the settlement has the character of a compact plain settlement. The district's economy is largely based on agriculture and animal husbandry. However, the transition from traditional dry farming to irrigated farming (sugar beet, corn, etc.) puts pressure on water resources and threatens economic sustainability. In addition, the Sultanhanı Caravanserai, located on the historical Silk Road, is the most important cultural heritage that increases the tourism potential of the district. As a result; it has been determined that the development strategies of the district should be built on sustainable plans where water resources are protected and traditional handicrafts such as carpet weaving are integrated with tourism.