Gayrimenkul yatırım ortaklıklarında bağımsız denetim ve örnek vaka incelemesi
Independent audit at real estate investment trusts and sample case study
- Tez No: 417656
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİT TARGAN ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal Piyasalar, Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları, Bağımsız Denetim, Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarında Bağımsız Denetim, Financial Markets, Real Estate Investment Trust, Independent Audit, Independent Audit at Real Estate Investment Trusts
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 242
Özet
Günümüzde sermaye piyasasının önemli aktörlerinden biri olması hedeflenen gayrimenkul yatırım ortaklıkları, bir yandan sektörün finansman ihtiyacını karşılarken diğer yandan yatırımcıların tek başlarına satın alamayacakları gayrimenkullere gayrimenkul yatırım ortaklıklarının hisse senetlerinin halka arzı sayesinde yatırım yapabilmeleri sağlanmıştır. Sermaye piyasasında gayrimenkul yatırım ortaklıklarına yatırım yapan yatırımcılar açısından ana risk piyasa riskidir. Yatırımcılar bu riski en aza indirebilmek adına şirket ve içerisinde bulunulan piyasa hakkında güvenilir asimetrik bilgiye ihtiyaç duyarlar. Bu amaçla sermaye piyasalarında çeşitli düzenlemeler yapılmış ve yatırımcının korunması hedeflenmiştir. Bağımsız denetime duyulan ihtiyaç ve bağımsız denetimin önemi de bu noktada ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada gayrimenkul yatırım ortaklıklarının nitelikleri, önemi ve sermaye piyasası düzenlemeleri kapsamında gayrimenkul yatırım ortaklıklarında bağımsız denetim uygulamalarının nasıl yürütüldüğü üzerinde durulmuştur. Yapılan çalışmada, Türkiye'de faaliyet gösteren ve Banka iştiraki konumunda bulunan bir gayrimenkul yatırım ortaklığının yılsonu taslak temel finansal tabloları kullanılarak, hesap grupları bir önceki yıl ile karşılaştırmalı olarak incelenmiş ve maddi doğruluk testleri ve çeşitli analitik testler kullanılarak gayrimenkul yatırım ortaklıklarında bağımsız denetim uygulamalı olarak ortaya konmaya çalışılmıştır. Sonuç olarak gayrimenkul yatırım ortaklıklarının da yer aldığı sermaye piyasalarında Sermaye Piyasası Kanunu ile amaçlanan, sermaye piyasının geliştirilmesi ve sermayenin tabana yayılmasıdır. Söz konusu hedeflere katkı sağlayan bir sermaye piyasası kurumu olarak gayrimenkul yatırım ortaklıklarının finansal tablolarının bağımsız denetimi, denetim çalışmalarının iç denetimle koordineli yapılmasının ve analitik testlerin kullanılması güvenilir bilgi ihtiyacı içinde olan sermaye piyasası aktörleri açısından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Today, real estate investments trusts are intended to become one of the important actors of the capital market and while real estate investments trusts are meeting the financial needs of the real estate sector, they have also allowed investors to invest in real estate through the public offering of real estate investments trusts shares, which they would not be able to buy otherwise. In capital markets, the main risk is the market for those who invest in real estate investments trusts. Investors need reliable and symmetrical information about the company and the relevant market in order to minimize this risk. Various regulations on capital markets have been introduced for this purpose, aiming to protect the investors. The need for independent audit and the significance of independent audit emerged under these circumstances. This study focuses on the characteristics and significance of real estate investments trusts, and how independent audit practices are conducted at real estate investments trusts within the scope of capital market regulations. This study provides a comparative analysis with the previous year of account groups, using the main draft year-end financial statements of a real estate investments trusts which operates in Turkey and is a subsidiary of a bank, and presents independent audit in real estate investments trusts, as demonstrated in practice, by applying substantive tests and various analytical tests. Eventually, the Capital Market Law aims for the development of capital markets and the diffusion of the capital within the capital markets in which real estate investments trusts exist. Real estate investments trusts act as a capital market institution that contributes in reaching these targets, and hence it is important for the actors in the capital market who need reliable information that the financial statements of real estate investments trusts are audited independently, that audits are coordinated together with internal audits, and that analytical tests are used.