Endüstriyel fırın imalatı yapan işletmelerde maliyet muhasebesi ve bir uygulama
Cost accounting in industrial furnace producer companies and an application
- Tez No: 417661
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN MERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Demir-Çelik, Endüstriyel Fırın, Maliyet Muhasebesi, Sipariş Maliyet Yöntemi, Iron and Steel Market, Industrial Furnace, Cost Accounting, Purchase Order Cost Method
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Demir-çelik sektörünün önemli üretim araçlarından biri olan endüstriyel fırınlar, teknolojik gelişmeler sonucu diğer ilişkili sektörler tarafından da talebi sürekli artan bir ürün haline gelmiştir. Günümüz koşullarında iyileştirilmiş teknik özellikleri sayesinde bir tasarım ürünü özelliği taşımaktadır. Dolayısıyla standart ya da seri bir üretim söz konusu olmayıp her bir üretim için dönemler itibariyle maliyetler oluşturmaktadır. Bu uygulamada endüstriyel fırının teknik özelliklerinden hareketle tasarım çalışmaları, üretim faaliyetleri, imalat süreleri, malzeme giderleri, işçilik giderleri ve oluşan diğer giderleri maliyet muhasebesi teknik ve uygulamaları kapsamında dönemler itibariyle analiz edilerek ilgili hesaplara kayıt edilmiştir. Dönemler halinde oluşan maliyetler, üretim işleminin tamamlanması ile ürünün toplam maliyetini oluşturur. Uygulamanın son bölümünde, endüstriyel fırın imalatı yapan işletmelerin maliyet gider yerlerinin belirlenmesi, yardımcı gider yerlerinde oluşan maliyetlerin hesaplanması ve sipariş maliyet yöntemi uygulaması ile bir ürünün toplam mamul maliyet hesabının açıklanması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Industrial furnaces that one of the main production tool in iron and stell indsutrie have been a growing demand for all related production markets. Nowadays, industrial furnaces are tailor made designed products with their improved features.There isn't a way to standart or serial production of indutrial furnaces, so every production has own cost accounting. In this application starting from the specifications of industrial furnaces, design and production works, production time, input costs, employment costs and all other costs of product had been analysed and recorded in related accounts. Periodical costs with the end of production constitute of total cost of the product. In last section of the application is aimed to determining of cost sources, accounting of calculating of additional cost sources and explaining of total cost accounting of a product with purchase order costs method application in industrial furnace producer companies.