Tevkifata tabi işlemlerde KDV iadesi, muhasebesi ve karşılaşılan sorunlar
VAT wi̇thholdi̇ng subject return processing accounting and problems
- Tez No: 417660
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. HÜSEYİN MERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Katma Değer Vergisi, Tevkifat, Katma Değer Vergisi Tevkifatı, Vergi Sorumluluğu, Value Added Tax, Stoppage, Value Added Tax Stoppage, Tax Liability
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Türkiye 1985 yılından itibaren büyük bir reform olarak nitelendirilebilecek bir uygulama ile Katma Değer Vergisi'ni yürürlüğe koymuştur. 1985 yılına kadar yürürlükte olan 8 ayrı dolaylı vergi kaldırılmış, bunların yerine 01.01.1985 tarihinden itibaren Katma Değer Vergisi yürürlüğe girmiştir. Tevkifat, Katma Değer Vergisinin Vergi Sorumlusu başlıklı 9. Maddesini temel alan, verginin vergi sorumlularınca kesilmesini ve mükellef adına alacaklı vergi dairesine ödenmesini ifade eden bir müessesedir. KDV Tevkifatıyla ilgili bugüne kadar Maliye Bakanlığı çok sayıda genel tebliğ yayınlamıştır. 01.05.2014 tarihinde yürürlüğe giren“Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği”kendisinden önce yayınlanan bütün genel tebliğleri kaldırarak tek bir tebliğ altında birleştirmiştir ve KDV Tevkifatının nasıl ve hangi oranlarda uygulanacağını da geniş bir biçimde ele almıştır. Çalışmamızda Katma Değer Vergisiyle ilgili geniş bir bilgilendirmeden sonra KDV'de vergi sorumluluğu, tevkifatın vergi hukukumuzda ki yeri, tevkifat uygulamasının lehinde ve aleyhinde olan görüşlerle birlikte Katma Değer Vergimizde ki tam ve kısmi tevkifat müesseseleri pek çok açıdan değerlendirilmeye çalışılmıştır. Kısmi tevkifata tabi olan işlemlerle ilgili KDV iadesine konu olan iki örnek olayda incelenerek konu aydınlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Republic of Turkey put into force the Value Added Tax as of 1985 as a practice that can be described as a large-scale reform. 8 individual indirect taxes that had been in force until 1985 were abolished, and instead the Value Added Tax came into force as of 01.01.1985. Stoppage is the institution based on 9. Article of Value Added Tax with Taxpayer title, and describes the practice of tax process carried out by people responsible from tax and payment to payee tax office on behalf of the taxpayer. Ministry of Finance has issued many general notices on VAT Stoppage until today.“Value Added Tax General Practice Notice”that came into effect on 01.05.2014 abolished all previous general notices and unified them under one notice, and widely explains how and at what rates VAT Stoppage shall be applied. In our study, after an extensive explanation about Value Added Tax, we have tried to evaluate tax liabilities in scope of VAT, the place of stoppage in scope of our tax laws, opinions for and against the application of stoppage in addition to full and partial stoppage institutions in scope of our Value Added Tax, in many aspects. Two case studies about the VAT return related to processes subject to partial stoppage were investigated to bring light to the subject.