Türk Ticaret Kanununda sermaye şirketlerinin kuruluşu ile ilgili yenilikler ve muhasebe kayıtları
Novelties and accounting records related with the structure of capital companies in Turkish Commercial Law
  1. Tez No: 417663
  2. Yazar: İLKER ILIKHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT AZALTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sermaye Şirketleri, Genel Kurul, Yönetim Kurulu, Bağımsız Denetim, Türk Ticaret Kanunu, Corporation, General Assembly, Board of Directors, Independent Audit, Turkish Commercial Law
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Türkiye ekonomisinde büyük öneme sahip olan sermaye şirketleri açısından yaşamsal yenilikler getiren 6102 sayılı TTK 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Özellikle anonim şirket ve limited şirket türlerinde yeni dönemde şeffaflık, kurumsal yönetim ve denetim başlıkları altında gerçekleşen yenilikler Türk ticaret hayatını oluşturan yapı taşlarının yeniden şekillenmesine sebep olmuştur. Şirketlerin TTK'nın yayımından sonraki döneme uyum sağlama noktasında ilk zamanlarda yaşanan zorluk ve karışıklık sebebi ile kanuna karşı düşünülen olumlu tepki gösterilememiştir. Ancak kanun koyucu tarafından yapılan düzenleme ve koordineli çalışmalar ile bu algı kırılmıştır. Çalışmanın ana amacı yürürlükteki TTK ile 1 Temmuz 2012 tarihinden sonraki süreçte Türk sermaye şirketlerine getirilen yenilikleri kuruluş işlemleri, ortak yapıları, şirket organları ve işleyiş süreçleri açısından incelemektir. Bunun yanında bir anonim şirketteki kurulum sürecine ilişkin geliştirilen bir senaryo üzerinden muhasebe kayıtlarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkish Commercial Law no 6102, which introduced crucial novelties for capital companies that are very important in the Turkish economy, came into force on July 01, 2012. The novelties under the titles of transparency, corporate management and audit particularly in relation with the types of joint stock companies and limited liability companies have caused to reshape the main components of the Turkish business life. Companies did not demonstrate the prescribed positive reaction to the law because of the difficulties and complexity that they initially experienced in terms of their compliance with the period after the publication of the Turkish Commercial Law. However, this perception was broken with the regulation and the coordinated efforts by the regulatory authority. The main purpose of the study is to review the novelties introduced for the Turkish capital companies by the applicable Turkish Commercial Law after July 02, 2012 in terms of establishment procedures, shareholding structures, company bodies and functioning processes. Also, the process of establishment of a joint stock company was explained in details.