Türkiye' de sağlık hizmetlerinin dönüşümü:Evde sağlık hizmetleri
The transformation of health care in Turkey: Health servi̇ces at home
- Tez No: 417679
- Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sosyal Hizmetler, İşletme, Health Care Management, Social Services, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sağlıkta dönüşüm politikaları, Sosyal güvenlik, Bakım emeği, Evde sağlık hizmetleri, Health transformation politics, social security, care labor, health services at home, medical care
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 235
Özet
Bu tezde Türkiye'de sağlık ve sosyal güvenlik politikalarında yaşanan dönüşüm üze-rinden Evde Sağlık Hizmetleri'nde hizmet alan hastalara bakım emeği veren hasta yakını kadınların yaşam deneyimlerinin ve kadınlara atfedilen bakım emeğinin ataerki ve kapitalizm öncülüğünde nasıl şekillendirildiğine değinilmektedir. Bu düzlemde bir yerel yönetim hizmeti olan Evde bakım hizmetlerinde tedavisini üstlendiğim has-taların bakım emeğinden sorumlu kadınlarla feminist bakış açısını esas alarak yaptığım nitel derinlemesine görüşmelerin de ışığında; Türkiye' de son yıllarda sosyal politikalar alanında kadın erkek eşitliğini biçimsel düzeyde çözmeye çalışan düzen-lemelerin kadınların özel alandaki yükümlülüklerini artırdığı görülmektedir. Yapılan derinlemesine görüşmeler feminist perspektiften yorumlanmaya çalışılmıştır. Tezin genelinde refah rejimi kavramının nasıl oluştuğu ve sosyal politikalar alanının kapi-talist büyüme süreci için 1980 öncesinde elzem bir noktada durduğu ve neoliberal süreçle daraltılmaya çalışılmasından başlanarak; Türkiye özelinde kurulamayan bir sosyal devlet anlayışının, günümüzde kadınlar açısından yasal düzenlemelerle koşul-larını daha da ağırlaştıran bir noktaya taşındığı gerçeği feminist bir perspektifle yo-rumlanmaya çalışılmıştır. Avrupa Birliği ile uyum sürecinde Türkiye'de cinsiyet ayrımcılığını besleyen yasal düzenlemeler kaldırılmasına rağmen sosyal politikalar alanında mevcut ataerkil ve muhafazakâr sistem yeniden üretilmeye çalışılmıştır. Sağlık politikaları alanında da kadınların özel alanda kendilerini var etmeleri bek-lenmektedir. Neoliberalleşen sağlık politikalarında önemli bir yeri olan Evde sağlık hizmetlerinin ve sosyal politikaların yeniden şekillenmesi de başat önemdedir. Ka-dınların erkek egemen sistem içerisinde belirlenmiş cinsiyetçi rolleri destekler nitelikte olduğu yargısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis intends to examine how the life experience of women who take care of the people getting service from the medical home is shaped in line with the patriarchy and capitalism taking the transformation of health and social security in Turkey into consideration. As a result of my qualitative and in-depth interviews –with a feminist standpoint- with the women who are responsible for the care of the patients that I have treated in medical home, it can be understood that the regulations recently made in social politics to solve the inequality between men and women in Turkey have increased the charges of the women in private sphere. The in-depth interviews are interpreted from a feminist standpoint. Overall, the thesis examines how the welfare regime concept is shaped and how the field of social politics is limited with the neoliberal process. The understanding of a social state which cannot be established in Turkey makes the living conditions of women worse with the new regulations. This fact is analyzed with a feminist viewpoint. Although in the EU harmonization process the regulations that are for sex discrimination are repealed, the exact opposite way has been followed in the field of health politics. The current patriarchal and con-servative system is reproduced and in the field of health politics the women are ex-pected to exist in the private sphere. It has been concluded that the transformation of social politics and the medial home, which has an important place in the neoliberal health politics, supports the gendered role of women in this patriarchal system.