Hollanda'da yaşayan Türk vatandaşlarının aktif yaşlanma süreci: Nitel bir araştırma
Active ageing process of the Turkish citizens in the Netherlands: A qualitative research
  1. Tez No: 417680
  2. Yazar: FERHAN SANİYE PALAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ADIGÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Aktif Yaşlanma, Göçmen İken Yaşlanma, DoğulanYerin Dışında Yaşlanma, İş Göçü, Emeklilik, Zaman Kullanımı, Aktif Meşguliyetler, Boş zaman, Serbest Zaman, Sosyal Rol, Sosyal Destek, Sosyal Temas, Sosyal Dışlanma, Sosyal Katılım, Yaşam Memnuniyeti, Active Ageing, Ageing in Immigration, Ageing Out of the place of Origin, Labour Migration, Retirement, Time Using, Active Pursuits, Free Time, Leisure Time, Social Role, Social Support, Social Contact, Social Exclusion, Social Involvement, Life Satisfaction
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 229
Özet
Bu çalışmada Hollanda'da göçmen iken yaşlanan sağlıklı, birinci nesil, emekli Türk bireylerin yaşlanma süreçleri, aktif yaşlanma teması temel alınarak değerlendirilmiştir. Konu ile ilgili sosyal bilimler literatürü incelendikten sonra nitel saha araştırması yapılmıştır. Saha araştırmasında aktif yaşlanma (1) sosyal destek, (2) aktif meşguliyetler ve (3) yaşam memnuniyeti olarak belirlenen üç başlık halinde değerlendirilmiştir. Göçmen iken yaşlanan Türk bireylerin bu üç temadaki durumlarını belirlemek üzere yapılan yüz yüze görüşmelerden 40'ı çalışma grubunu oluşturmuştur. Tezin ilk bölümünde, kuramsal çerçeve ve konu ile ilgili kavramlar ele alınmıştır. İkinci bölümünde aktif yaşlanma, bu tezde ele alınan anlamına uygun olarak belirlenen kapsam ve içeriği ile temalara ayrılarak sunulmuştur. Ayrıca Hollanda'daki yerel durumu ortaya koymak amacı ile yapılan ön saha araştırması paylaşılmıştır. Üçüncü bölümde saha araştırmasında kullanılan yöntem ve elde edilen bulgulara yer verilmiştir. Sonuç bölümünde araştırma kapsamında ulaşılan sonuçlar değerlendirilerek, öneriler paylaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to consider the ageing process of the first generation, healthy, retired, Turkish origin elderly people who are ageing in the Netherlands as a form of ageing out of place of origin. After examine the social science literature, qualitative field research has conducted. Three themes has designated to research: (1) social support, (2) active pursuits, (3) life satisfaction to determine the situation in these three themes, interviews made with 40 Turkish elderly migrants who live in the Netherlands. The first part of thesis deals with the theoretical discussions and conceptual definitions. The second part focusses on active ageing via three themes which are determined in accordance with the scope and content discussed in the thesis. In addition, the preliminary field research which is made with the aim to put forward the local situation in the Netherlands submits for consideration. The third part presents the method and the findings of the research. The conclusion is to evaluate the results and offer suggestion