İstanbul'daki ilçe belediyelerinin stratejik planları ile performans programlarında bilgi ve belge odaklı hizmetlerin yeri
Places of the services focusing information and records in the strategic plans and performance programs of district municipalities in İstanbul
- Tez No: 417687
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİYAZİ ÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Kamu Yönetimi, Information and Records Management, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Belediyeler - bilgi ve belge yönetimi, stratejik planlama, performans programı, Municipalities - records and information management, strategic planning, performance program
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 311
Özet
Bu araştırma, stratejik plan ve performans programları ile faaliyet raporlarını hedef-sonuç ilişkisi çerçevesinde ele alan bir çalışmadır. Stratejik planlar, kurumların belirli bir zaman dilimindeki temel amaçlarını kamuoyuna açıkladıkları belgelerdir. Performans programları ise stratejik planların her seneki uygulama belgesidir. Bugüne kadar, bilgi ve belge odaklı hizmetlerin belediyelerin stratejik plan ve performans programlarında nasıl şekillendiği yeteri kadar incelenmeyen bir konu olmuştur. Çalışma,“yerel yönetim organı olarak belediyelerin stratejik planlarında yer verdikleri bilgi ve belge yönetimi odaklı hizmetleri gerçekleştirmede hedefleri ne ölçüde gerçekleştirebiliyorlar”konusunu ele almaktadır. Çalışmada, İstanbul'daki ilçe belediyelerinin stratejik plan ve performans programlarında bilgi ve belge odaklı hizmetlerin nasıl yer bulduğu ve söz konusu hedeflerin gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği araştırılmaktadır. Bu hizmetler; kütüphane kurmak faaliyetini de içinde barındıran halka yönelik bilgi hizmeti vermek, kurum arşivi ve elektronik belge yönetim sistemi tesis etmek faaliyetiyle şekillenen kurumsal bilgi kaynakları hizmeti ile e-Devlet hizmetleri şeklinde tasnif edilmiştir. Çalışmada, belediyelerin stratejik plan ve performans programı incelenmiş, hedeflerin gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği faaliyet raporları ve belediyelerin Web siteleri aracılığıyla kontrol edilmiştir. Hipotezin İstanbul'daki ilçe belediyelerinin en az % 60'ı için geçerli olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research has been treating strategic plan, performance programs and annual reports in the context of cause and effect. Strategic plans are the documents that the fundamental aims of institutions have been stated in a particular time. Performance programs are the application documents of the strategic plans annualy. It has seen that not much sufficient researchs that surveying how is the shape of services focusing information and records in the strategic plans and performance programs of municipalities up to date. Study is handling the subject of“in the which level municipalities as a local government agency, could achieve the services focusing information and records management that presented in strategic plans and performance programs.”In this study, how the services focusing information and records has been shaped and achieving of the mentioned goals or not has been researched. These services are classified in three ways: providing the service intented to public that includes establishing libraries, resources of institutional information service shaped with consisting institution archive and electronic records management systems and the services scope of e-Government. In this research, strategic plan and performance programs of municipalities have been examined and realization of goals or not have been checked by annual reports and Web sites of municipalities. It has seen that hypothesis was valid for the %60 of district municipalities of Istanbul at least.