Çatalca'nın sosyo-ekonomik durumu:(XIX. yüzyıl ortaları)
Soci̇o-economi̇c si̇tuati̇on of Çatalca': (Mi̇d XIX. century)
  1. Tez No: 417713
  2. Yazar: SEYFULLAH ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NERİMAN ERSOY HACISALİHOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Çatalca, Tanzimat, Temettuat, Yerel Tarih, Sosyal ve İktisadi Hayat, Osmanlı Devleti, XIX. Yüzyıl, Çatalca, Imperial Edict of Reorganization Reform, İncome Notebook, Local History, Social and Economical Life, Ottoman Empire, XIX. Century
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Osmanlı devletinde 1839 yılında Tanzimat Fermanı'nın ilanıyla birlikte sosyal, iktisadi ve hukuki birçok alanda yenilikler yapılmıştır. Gelir adaletinin sağlanması amacıyla herkesin gelirine göre vergi alınması usulü bu yeniliklerden biridir. Bunun için birçok yerde emlak, hayvan ve gelirlerin kaydedildiği temettuat defterleri hazırlanmıştır. Bu defterler ait oldukları bölgenin demografik, idari, sosyal ve iktisadi yapısı hakkında değerli bilgiler içerir. Bu nedenle Tanzimat dönemi yerel tarih çalışmaları için önemli bir kaynaktır. Bu çalışmanın esas kaynağı Başbakanlık Osmanlı Arşivinde yer alan 1840 yılına ait Çatalca kazası temettuat defteridir. Çatalca kazasına bağlı mahalle ve köylerde hane yapıları, meslekler, nüfus, zirai ve iktisadi yapılar bu defter ışığında incelenmiştir. Ayrıca Çatalca'nın İstanbul'a yakınlığının ve kazadaki çiftliklerin bölgeye ne gibi etkileri olduğu sorularına cevap aranmıştır. Böylece Çatalca kazasının XIX. yüzyıl ortalarında sosyo-ekonomik durumu ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In Ottoman Empire there has been a lot of innovations in terms of social, financial and legal fields with the declaration of imperial edict of reorganization in 1839. The way of collecting taxes by taking the individual's income into consideration in order to maintain income justice is one of those innovations. Income notebooks are prepared where estate and animal incomes are recorded in most of the places. These notebooks contain various crucial information about the region's demographic, executive, social and economical structures. That is why imperial edict of reorganization reform era is an important source in terms local history studies. The main source of this study is the Çatalca district income notebook dates back to 1840 which is involved in Prime Ministry Ottoman Archieve. Residence, occupations, population, agricultural and economical structures in the provinces and villages of Çatalca district are investigated through the light of this notebook. Moreover questions related to closeness of Çatalca to Istanbul and effects of the farms in the district are answered. Therefore socio-economical situation of Çatalca district during mid XIX century is tried to be revealed.