Maliye politikalarının ekonomik kalkınma üzerindeki etkisi – Kosova örneği
Impact of fiscal policy on economic development - The case of Kosovo
  1. Tez No: 417712
  2. Yazar: DARDAN SYLEJMANİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZAN SUSAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, Ekonomik Kalkınma, Kosova, Economic Growth, Economic Development, Kosovo
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Refah ve siyasi istikrara ulaşmak için, ulusal hükümetler ekonomik dengeyi sağlamayı amaçlamaktadırlar. Hükümetler, ekonomik büyümeyi teşvik etmek, işsizliği azaltmak ve makroekonomik hedeflerine ulaşmak için çeşitli enstrümanlar kullanmaktadır. Son yıllarda, mali baskılara ve yavaş bir ekonomik büyümeye sahip olan Kosova, ekonomik kalkınma alanında karmaşık sorunlarla karşı karşıyadır. İşsizlik yüksek bir düzeyde ve emek talebi hala çok düşüktür. İstikrarlı çalışma yerlerinin oluşumu ekonomide çok boyutlu reformlar gerektirirken, lehine bir ortam yaratmak da zorlu bir iştir. Bu çalışma, işsizliği hafifletmek, sürdürülebilir ekonomik büyümeyi sağlamak, yatırım ve tüketimini artırmak gibi etkenler üzerindeki maliye politikalarının etkisini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
To achieve prosperity and political stability, national governments aimed at achieving economic equilibrium. Government uses various instruments to stimulate economic growth, reduce unemployment and achieve macroeconomic objectives. In the context of slower economic growth in recent years and fiscal pressures, Kosovo faces the complex challenge of economic development. Unemployment remains at a high level. Demand for labour is still very low and creates an environment that will favour the formation of stable work sites is a challenging task that requires multidimensional reforms in the economy. This paper addresses the issue of the impact of fiscal policy to alleviate unemployment, increase investment and consumption to generate sustainable economic growth.