Arnavutköy ilçesinde nüfusun gelişimi: Sosyo-kültürel ve mekânsal analiz
Population growth in Arnavutköy district: Socio-cultural and spatial analysis
  1. Tez No: 709751
  2. Yazar: KÜBRA ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM SERTKAYA DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Kamu Yönetimi, Geography, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Arnavutköy, Nüfus, Sosyo-kültürel Analiz, Mekansal Analiz, Şehir Nüfusu, Kır Nüfusu, Nüfus Projeksiyonu, Arnavutköy, Population, Socio-cultural Analysis, Spatial Analysis, City Population, Rural Population, Population Projection
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Arnavutköy ilçesi Marmara Bölgesi'nin Çatalca-Kocaeli bölümünde yer alan İstanbul ilinin 39 ilçesinden bir tanesidir. Arnavutköy ilçesi toplam 38 mahalleden oluşmaktadır. Bu çalışmada Arnavutköy ilçesinin değişen nüfusu, nüfusun dağılımına etki eden fiziki ve beşeri faktörler, nüfusun nitelik ve nicelikleri, ekonomik faaliyetler, kır ve şehir nüfusu, sosyo-kültürel gelişim ve mekansal dağılım incelenmiş tablo, grafik ve haritalar kullanılarak yorumlanmıştır. İlçe Osmanlı döneminde Çatalca Nahiyesine bağlıyken sırasıyla köy ve belde statüsüne getirilmiştir. 2008 yılında ilçe statüsü alan Arnavutköy, TÜİK 2020 verilerine göre 296.709 nüfusa sahiptir. İstanbul'un gelecek vaad eden ilçelerinden olan Arnavutköy 1950'li yıllara kadar Bulgaristan ve Yunanistan'dan gelen göçmenlerin oluşturduğu homojen bir nüfusa sahipken günümüzde Anadolu'nun ve İstanbul'un farklı yerlerinden aldığı göçler sebebiyle heterojen bir yapıya dönüşmüştür. Bu durum Arnavutköy'ün sosyal, ekonomik, kültürel birçok alanına etki etmiştir. Nüfusu sürekli olarak artış gösteren ve İstanbul'un yeni yatırımlarına ev sahipliği yapan ilçe'nin toplam nüfusu içerisinde genç bağımlı nüfusun payı giderek artmaktadır. Genç nüfusa sahip olmanın avantajları iyi kullanılmalı, gençler desteklenmeli ve demografik yatırımların gençlere yönelik yapılması gerekmektedir. Bu çalışmada nüfusun nitel ve nicel değişimine bağlı olarak ortaya çıkan değişimler incelenmiş, yaşanan sorunlara çözüm aranmış ve hazırlanan nüfus projeksiyonları ile geleceğe yönelik nüfus tahminleri yapılmış, gelecekte oluşacak değişimler ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Arnavutköy district is one of the 39 districts of İstanbul province, located in the Çatalca-Kocaeli section of the Marmara Region. Arnavutköy district consists of a total of 38 neighborhoods. In this study, the population change of Arnavutköy district, the physical and human factors affecting the distribution of the population, the quality and quantity of the population, economic activities, rural and city population, socio-cultural development and spatial distribution have been examined and commented using tables, graphs and maps. While the district was attached to the Çatalca Sub-District during the Ottoman period, it was received to the status of village and then town, respectively. Arnavutköy, which received district status in 2008, has a population of 296.709 according to TurkStat 2020 data. While Arnavutköy, one of the promising districts of Istanbul, had a homogeneous population formed by immigrants from Bulgaria and Greece until the 1950s, today it has a heterogeneous structure due to the migrations from different parts of Anatolia and Istanbul. This situation has affected many social, economic and cultural areas of Arnavutköy. The ratio of the young dependent population in the total population of the district, whose population is constantly increasing and which hosts the new investments of Istanbul, is gradually increasing. The advantages of having a young population should be well used, young people should be supported and demographic investments should be made for young people. In this study, the changes due to qualitative and quantitative change of the population have been examined, solutions have been sought to the problems experienced, and population projections prepared and population forecasting for the future have been made and the changes that will occur in the future have been discussed.