Vergi Hukukunda bilgi verme ödevinin sınırı olarak vergi mahremiyeti ilkesi ve sonuçları
As limits of information providing assignment of tax privacy and results in tax law
- Tez No: 417773
- Danışmanlar: PROF. DR. S. ATEŞ OKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Maliye, Law, Finance
- Anahtar Kelimeler: Vergi hukuku, bilgi verme ödevi ve vergi mahremiyeti, Tax law, information providing assignment, and tax privacy
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Mükellefin ödevlerinden bir tanesi olan bilgi verme ödevi ile bir mükellef hakkı olan vergi mahremiyeti ilkesi 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun iki önemli müessesesidir. Biri idare diğeri mükellef için önem arz eden bu iki kavram bu tezde ele alınmıştır. Önemli bir mükellef ödevi olan bilgi verme ödevinin ne olduğu, nelerin bilgi verme ödevi kapsamında olduğu ve bilgi verilmezse bunun cezasının ne olduğu incelenmiştir. Diğer yandan mükellefin idareye karşı bir güvencesi olan vergi mahremiyeti ilkesi tüm yönleriyle incelenip tartışılmıştır. Vergi mahremiyeti ilkesinin konulma amacı, hangi bilgilerin vergi mahremiyeti kapsamında olduğu, bu ilkeye uyulmaması halinde uygulanacak müeyyide ve ilkenin kronolojik olarak geçirdiği değişimler geniş bir şekilde değerlendirilmiştir. İdareye bilgi verme ödevi kapsamında verilen bilgilerin gerekli olup olmadığı ve bunların ifşa edilmesi veya bir yarar amacıyla kullanılması veya kullandırılması durumlarında vergi mahremiyetinin kapsamına girip girilmeyeceği tartışılmıştır. Bu tartışma sonuncunda bilgi verme ödevi ile vergi mahremiyeti arasındaki denge noktası bulunmaya çalışılmıştır. Bu noktada vergi mahremiyeti ilkesine getirilen istisnalar önem arz etmektedir. Öyle ki getirilen bu istisnalarla vergi mahremiyeti daha karmaşık hale gelmiş ve bu istisnalar neredeyse mahremiyeti ortadan kaldıracak hale getirmiştir. Son olarak da her bir kanun veya bu kanunlara eklenen madde ve değiştirilen maddeler belli bir eksikliği veya aksaklı gidermek ve faydalı olmak amacıyla getirildiğinde; vergi mahremiyeti ilkesinin sağladığı faydalar anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the taxpayer's duty to provide information and the principle of the right to privacy of tax payer which are No. 213 of the tax code are two important institutions of Tax Law. One of these two concepts, which are important for taxpayers and administration are discussed in this thesis. What is the important duty of taxpayers to provide information homework, what is covered and analyzed to provide information as to what the paper that the penalty not given information. On the other hand the administration of the taxpayer against an assurance that tax policy has been discussed and analyzed all aspects of tax privacy. Set of privacy principles tax purposes, which information is covered by the confidentiality of the tax, to apply sanctions for failure to comply with these principles and the principle of chronological changes had been evaluated in a large way. The information given by the administration to provide information that is necessary homework and use them for the purpose of disclosure or the scope of the tax benefits discussed whether to enter into confidentiality in entering or granted the status. As a result of these discussions, equilibrium between tax privacy and tax information did my homework was tried to be found. The exceptions to the privcay of tax policy is important at this point. So much so that privacy has become more complicated with tax exemptions and exceptions brought this has become almost eliminate privacy. Finally, each ingredient is added to these laws and regulations or changed to correct certain deficiencies or breakdowns substances and useful to order the companies; the benefits of tax privacy principles are described.