Türk İdare Hukukunda istimvalin hukuki rejimi
Legal regime of requisition in Turkish Administrative Law
  1. Tez No: 417772
  2. Yazar: HİKMET ÖZTUNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİKŞAH YASİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İstimval, para yükümlülüğü, mal yükümlülüğü, çalışma yükümlülüğü, mülkiyet hakkı, olağanüstü hal, seferberlik, savaş hali, Requisition, Money requirement, goods requirement, working requirement, property right, state of Emergency, mobilization, state of war
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışmada, istimval müessesesinin Türk Hukukunda ne anlam ifade ettiği anlatıldıktan sonra, benzer müesseselerle arasındaki farklılıklar konusunda değerlendirmeler yapılmış ve istimvale ilişkin temel ilkeler ortaya koyulmuştur. Bununla birlikte, istimval müessesesi, idari işlem kuramı bakımından ele alınmıştır. Bu kapsamda, Türk Hukukunda, istimvale ilişkin hükümler ihtiva eden kanuni düzenlemeler, ayrıntılı olarak irdelenmiştir. Son olarak, istimval müessesenin kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek bir takım sorunlara çözün aranmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, after explaining what the legal realm of istimval institutions that meaningful in Turkish Law, made assessments about the differences between similar institutions and has set out the basic principles for istimval . However, istimval institution is discussed in terms of the administrative process theory. In this context, the Turkish law, istimval containing provisions relating to the legal regulations, are discussed in detail. Finally, the judgment in considering the use istimval institutions have sought to solve a number of problems that may occur as a result.