Reel konjonktür teorisi, getirdiği yenilikler ve diğer iktisadi konjonktür teorileri ile karşılaştırılması
Real business cycle theory, its innovations and comparison with other business cycle theories
  1. Tez No: 417776
  2. Yazar: ENES KARAOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜKSEL BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Konjonktür, Reel Konjonktür Teorisi, İktisadi Düşünce Okulları, Business Cycle, Real Business Cycle Theory, Schools of Economic Thought
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Teknoloji ve Sanayi İktisadı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Teknoloji ve Sanayi İktisadı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Konjonktürel dalgalanma olgusu kriz dönemlerinde ilgi odağı olsa da, her dönem güncelliğini korumuştur. Bu nedenle iktisadi düşünce okulları arasındaki farklılıkları oluşturan konuların önemli bir bölümü de konjonktür konusu ile irtibatlıdır. İktisat okullarının isimleri farklı olmasına rağmen, belirli bir geleneğin uzantısı oldukları konjonktür incelemelerinde daha da göze çarpmaktadır. Bu tezde Klasik okuldan Reel Konjonktür teorisine kadar iktisadi konjonktür teorilerinin seyri, iktisat okullarının bütüncül bir analizini yapmak amacıyla incelenmiş ve konjonktürel dalgalanma olgusu temel alınarak 18.yy.'dan 1980'li yıllara kadar gerçekleşen teorik gelişim karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Reel Konjonktür teorisi, Klasik iktisat okulunun uzantısı olan Yeni Klasik iktisat okulunun yakınında ve Keynesyen okulun uzağında görünmekle birlikte, konjonktür literatürüne getirdiği yenilikler açısından önemli bir yere sahiptir. Bu bağlamda Reel Konjonktür teorisinin varsayımlarının Klasik iktisadi düşünce geleneği ile benzerlik göstermektedir. Ancak konjonktürel dalgalanma olgusunu açıklama gücünü artırmak için getirdiği yeniliklerin, Reel Konjonktür teorisinin diğer okullardan farklılaşmasına neden olduğu sonucuna varılmıştır. Bu tezde Reel Konjonktür teorisini iktisat okulları arasındaki ilişkiyi gözönünde bulundurarak, iktisadi konjonktür literatürüne yaptığı katkıları incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Even if business cycle phenomenon is a center of interest in period of crisis, it has protected its actuality. Thus, a significant portion that creates differencies between schools of economic thought is related to business cycle. Although names of schools of economic though is different, it is drawing more attention that they are extent of some tradition. In this thesis, from Classical school to Real Business Cycle Theory, the way of business cycle theories has been investigated with the purpose of comprehensive analyze and the theoretical development from 18th century to 1980 has been comparatively analyzed based on the business cycle phenomenon. Real Business Cycle Theory, which can be seem like stands near to New Classical theory that is extension of Classical theory, and distant from Keynesian theory, has a significant role in terms of providing improvements to business cycle theory. In this context, it is reasoned that the assumptions of Real Business Cycle Theory are similar to the tradition of Classical economic thought. However, it is found that the innovations of Real Business Cycle theory which have been generated to increase of its explanatory power are the reason of the differentiation from other schools. In this thesis, Real Business Cycle Theory will be analyzed with considering the relationship between schools of economic thought.