Augustinus'un zaman anlayışı
Augustine's theory of time
- Tez No: 417777
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ ÇAKMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Augustinus, İtiraflar, Zaman, Antik Yunan, Platon, Aristoteles, Plotinus, Augustine, Confessions, Time, Ancient Greek, Plato, Aristotle, Plotinus
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Zaman kavramı bugün modern fiziğin konusu olsa da, modern zaman anlayışının oluşmasındaki en önemli etken Augustinus'un Confessiones adlı eserinin XI. kitabında ele aldığı zaman sorunudur. Bugün, Augustinus'un zaman anlayışının, Antik Yunan zaman anlayışını değiştirdiği ve modern zaman anlayışının temelini oluşturduğu bilinmektedir. Bu nedenle modern zamanı anlayabilmek için Augustinus'un zaman anlayışına bakmak gerekir. Bu çalışmamızda, Augustinus'un zaman anlayışını açıklama ve onun Antik Yunan zaman anlayışından ayrılan yanlarını gösterme amacındayız. Konumuzu sınırlamak için, Antik Yunan düşünürleri içerisinden yalnızca Platon, Aristoteles ve Plotinus'un düşüncelerine yer verilecektir. Bu düşünürlerin seçilmesinin temel sebebi, kendi dönemlerinin zaman anlayışlarını iyi yansıtmaları ve düşüncelerinin, birbirleri üzerine inşaa edilmesidir. Bu nedenle çalışmamızda zaman sorununa, Platon, Aristoteles ve Plotinus'un düşünceleriyle başlanmıştır ve daha sonra Augustinus'un zaman üzerindeki düşünceleri ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Even though the concept of time is contemporarily the subject of modern physics, the one of the most important determinants which attracted modern physics' interest is the time problem as Augustine presents in Confessions Book XI. Today it's known that Augustine's theory of time has changed Ancient Greek perception of time, and created the foundation of the concept of modern time. Thus, it's needed to refer to the Augustine's theory for a better understanding of concept of modern time. The aim of this thesis is to explain Augustine's theory of time and to show its differences from how Ancient Greek philosophers understood time. In order to restrict the subject, only Plato, Aristotle and Plotinus will be included in Ancient Greek philosophers. The reason why they have been especially included in my thesis is that they reflect the time concepts of their own periods well, and their concepts of time are built upon each others' arguments. Consequently, thesis is started with Plato, Aristotle and Plotinus' time concept and ended with Augustine's theory of time.