Çok kriterli karar verme yöntemlerinden AHP ve VIKOR ile tablet seçimi
Tablet selection with AHP and VIKOR in multi criteria decision making methods
  1. Tez No: 417797
  2. Yazar: ILGIM BALKUVAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHPARE TİMOR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, İşletme, Industrial and Industrial Engineering, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Karar Verme, Çok Kriterli Karar Verme, Analitik HiyerarĢi Prosesi, VIKOR, Decision Making, Multi Criteria Decision Making, Analytical Hierarchy Process, VIKOR
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sayısal Yöntemler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Teknolojinin geliĢmesiyle birlikte karĢımıza çıkan yeniliklerden birisi olan tablet bilgisayarlar, hemen her alanda kullanıcılarına büyük faydalar sağlayan cihazlardır. Tablet bilgisayarlar, hayatımızı kolaylaĢtıran akıllı telefonlar ve dizüstü bilgisayarlar arasında bulunan yeni bir ürün grubudur. Akıllı telefonlara göre geniĢ ekranıyla ve dizüstü bilgisayarlara göre hafif ve ufak tasarımıyla günümüz insanının beklentisini ve ihtiyacını karĢılamaktadır. ÇalıĢma kapsamında tablet seçim kriterleri ve tablet seçenekleri belirlenmiĢ ve bu kriterler ıĢığında en iyi tablet seçilmiĢtir. Seçim kriterlerinin ağırlıklarının belirlenmesi için AHP yöntemi, seçeneklerin sıralanması için VIKOR yöntemi kullanılmıĢtır. AHP yöntemi kapsamında kriter ağırlıklarının belirlenmesi için önem seviyelerinin tespitinde anket yöntemi uygulanmıĢtır. VIKOR yönteminin adımları için, Microsoft Excel 2007 hesaplamalarından yararlanılmıĢtır.
Özet (Çeviri)
One of the innovations encountered with the development of technology that tablet computers are devices that provide great benefits to users in almost every field. Tablet computers are new product group among smart phones and laptops pc‟s which make our life easier. With larger screen than Smart phone, lightweight and small design than laptops, they meet the requirements to the needs of today‟s people. In this research, selection criteria of tablets and tablet options are identified and the best tablet is selected in the light of these criteria. AHP methods is used to determine the weight of the selection criteria, VIKOR method is used for the sequencing of selections. In the scope of AHP method, the survey method is used to determine the weight of each criteria. At the steps of the VIKOR method, Microsoft Excel 2007 calculations were used.