Analitik hiyerarşi sürecinde Rayleigh Oranı ve Kuvvet Yöntemlerinin kullanılması
Using the Rayleigh Quatient and Power Methods in analytic hierarchy process
  1. Tez No: 417796
  2. Yazar: ÖZGE KÖKSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Analytic Hierarchy Process, Power Method, Rayleigh Quatient, Eigenvalue, Dominant Eigenvalue, Priority Vector
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sayısal Yöntemler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
“Analitik Hiyerarşi Sürecinde Rayleigh Oranı ve Kuvvet Yöntemlerinin Kullanılması”adlı bu tez çalışmasında, oluşturulan ikili karşılaştırma matrisine ait baskın özdeğerin farklı bir çözüm yoluna değinilmiş ve bir adet örnek üzerinde değerlendirilmiştir. Tezin amacı; karşılaştırma matrislerine ait baskın özdeğer hesabı yapılırken, yuvarlama hatalarına karşı daha kararlı sonuçlar verdiği bilinen“Kuvvet Yöntemi”ve“Rayleigh Oranı”yöntemlerini kullanarak bir çözüm yolu geliştirmektir. Ayrıca problem çözüm sürecinde, örneklerinden farklı olarak sırasıyla; baskın özdeğer, tutarlılık ve bulunan baskın özdeğere ait öncelikler vektörü hesabı yapılmıştır. Bu tez çalışmasında teorik açıklamalara sırasıyla; karar verme, özdeğer ve özvektörler ve Analitik Hiyerarşi Süreci kısımlarında yer verilmiştir. Uygulama kısmında yöntemin değerlendirilmesi; Thomas L. SAATY' nin“Satın Almak İçin En İyi Ev Seçimi”örneği üzerinde yapılmıştır. Anahtar Kelimeler; Analitik Hiyerarşi Süreci, Kuvvet Yöntemi, Rayleigh Oranı, Özdeğer, Tutarlılık, Baskın Özdeğer, Öncelikler Vektörü
Özet (Çeviri)
In this thesis called“Using the Rayleigh Quatient and Power Methods in Analytic Hierarchy Process”, solved the problem dominant eigenvalue of pairwise comparison matrix in a different way and the method is evaluated with an application. The aim of the thesis is to solve dominant eigenvalue of pairwise comparison matrix with“Power Method”and“Rayleigh Quatient”common can give more stable results against rounding errors. Also in the process of problem solving, but unlike samples, respectively; dominant eigenvalue, consistency and priority vector estimated. In this thesis, theoretical explanations are given respectively; decision making, eigenvalue and eigenvectors and Analytic Hierarchy Process parts. In the application part evaluation of method was carried out on Thomas L. SAATY's“Choosing The Best House To Buy”instance.