Arap dilinde müzekkerlik müenneslik uyumu
Gender concord in the Arabic language
- Tez No: 417816
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SULTAN ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Müzekker, Müennes, Müzekkerlik-müenneslik uyumu, Arap dilinde uyum, cemiler ve uyum, Feminine, Masculine, Gender concord in the Arabic, Concord in the Arabic, Plural nouns and concord
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Müzekkerlik-müenneslik uyumu, Arap dilini çepeçevre sarmış bir uyum çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Konunun kapsamlı ve birçok öğe arasında söz konusu oluşundan ötürü, klasik nahiv kitaplarımızda konu, ilgili öğeler ele alınırken incelenmiştir. Ancak özellikle ders kitapları olarak okutulan eserlerde konunun yeterince detaylandırılmadığını ve birçok yönünün ihmal edildiğini görmekteyiz. Bu hususa binaen çalışmamızda müzekkerlik-müenneslik uyumu konusu, bu uyumun gerçekleştiği bütün unsurlar arasında ele alınmış ve bütün yönleriyle izah edilmeye çalışılmıştır. Araştırma hakkında temel bilgiler verildikten sonra müzekkerlik-müenneslik konusu hakkında ön bilgiler verilmiş, daha sonra ise müzekkerlik-müenneslik uyumu konusu ele alınmıştır. Bu bağlamda ilgili öğeler arasında gerçekleşen müzekkerlik-müenneslik uyumu ele alınmış, akabinde bazı kelime türleri ile aded-madûd açısından konu irdelenerek tablolar şeklinde özetlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Concord in gender is a phenomenon encirles all the Arabic language. Because of comprehensiveness and commonness of the topic between many elements of the language it is mentioned in the classical arabic books when the related elements are handeled. However we observe that it is not mentioned and detailed as needed especially in the classical and modern textbooks. Therefore in our study the concord in gender is dealt with comprising all the related elements with all aspects of the concord. First general information about gender is given and then the concord in gender is dealt with. In this context the concord between the related elements analysed and then the topic is examined in terms of some types of words and finally the topic is summarized using charts.