Gelibolulu Ali'nin Nevâdirü'l-Hikem adlı eseri üzerine dil incelemesi (Metin-sözlük)
A li̇ngusti̇c study of Mustafa Ali̇ Geli̇lbolulu's manuscri̇pt Nevadi̇r'ul-Hi̇kem (ancedotal wi̇sdoms) (Text - di̇cti̇onary)
  1. Tez No: 417822
  2. Yazar: RANA ABDULFATTAH
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYHAN TERGİP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Gelibolulu Ali, Nevâdirü'l-Hikem, 16th Century Turkish Language
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 294
Özet
Tezimizin konusu, Osmanlı döneminin önemli müelliflerinden biri olan Gelibolulu Mustafa Ali'nin Nevâdirü'l-Hikem adlı eseridir. Gelibolulu Ali, Nevâdirü'l-Hikem'de, bazı ünlü âlimler ve din bilginlerinin tarihî, dinî, ilmî ve aklî meseleler hakkındaki fikirlerini vermiştir. Bu çalışmamızda, eserin Şevket Rado yazmaları, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü'nde 000242 numara ile kayıtlıdır. Nüshanın tarihi ve müstensihi kayıtta belirtilmemiştir. Metnin ilk varağında Mustafa Ali kendisiyle ilgili bilgiler verirken yaşının 50 olduğunu belirtmiş, metnin tarihini de Hicri 997 (Miladi 1588-1589) olarak vermiştir. Ancak Ali'nin ellinci yaşı 1591 yılına denk düşer. Bu yüzden eserin yazılış tarihinin, 1589-1591 yılları arasında olduğu düşünülmektedir. Çalışmamızda eserin transkripsiyonu ve dizinli sözlüğünü yapmanın yanısıra, Gelibolulu Ali'nin hayatı hakkında bilgilere de yer verilmiştir. Anahtar Kelimeleri: Gelibolulu Ali, Nevâdirü'l-Hikem, 16. yy. Türk Dili
Özet (Çeviri)
The thesis studies the manuscript of Nevadir'ul- Hikem. The manuscript is one of the many books composed by the famous Ottoman scholar and statesman Mustafa Ali Gelibolulu. In this book, Mustafa Ali provided his thoughts on a number of issues related to education, religion and logic. In addition, he gave his thoughts on a number of scholars and well-known Sufi scholars. The researched manuscript is archived under the number 000242 from Rado Şevket Maunscript Collection at Istanbul Research Institute. In the archive, the date and the name of the copyist are not identified. However, Mustafa Ali noted in the first two pages of the manuscript while giving information about his education that he was 50 years old at the time of writing. On the second page of the manusript he wrote that the date is 997 Hicri that makes for 1588-1589 M. Therefore, we can date the manuscript between the years 1588-1591. In our study, we transcribed the text of the manuscript, and made an index of the work. We also provided historical background on the life of the author and his works.