The representation of family in African American literature: A psychoanalytic approach
Afrikan Amerikan edebiyatında aile temsili: Psikanalitik yaklaşım
- Tez No: 417827
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZDEN SÖZALAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
- Anahtar Kelimeler: Afrikan Amerikan Edebiyatı, Aile, Irk, Irkçılık, Cinsellik, Vatandaşlık, Psikanalatik Edebiyat Kuramı, African American Literature, Race, Racism, Sexuality, Citizenship, Psychoanalytic Literary Criticism
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bu çalışma, iki Afrikan Amerikan yazarın eserlerine odaklanarak, karmaşık ve aynı oranda tartışmaya açık olan ırk ve ulusal aidiyet konularını aile ekseni doğrultusunda ele almaktadır. Toni Morrison ve Richard Wright'ın The Bluest Eye [En Mavi Göz],“Recitatif”[Resitatif], Savage Holiday [Vahşi Tatil] ve The Long Dream [Uzun Bir Rüya] adlı edebi eserlerinde aile, cinsellik, ırksal/etnik benlik kavramlarının ortaya çıkış noktaları, değişimleri takip edilmekte ve irdelenmektedir. İki yazarın dört eserinde sözü edilen ve farklı ırklar ya da aynı ırkın mensupları arasında cereyan eden aile oluşumları,“düzgüsel,”“geleneksel,”“istisnai,”“aykırı”olarak addedilen cinsel ilişkileri, kimlik yapıları incelenmektedir. Eserlerde bahsedilen ensest, pedofili, linç kültürü, melezleşme, çocuk, anne, baba katilliği, ırk/etnik köken odaklı ulusalcılık gibi olgular ile Amerika Birleşik Devletleri'nin sosyopolitik ve sosyokültürel yapılarını oluşturan kölelik, Jim Crow, Ulusal Bağımsızlık Günü ve Amerikan Rüyası gibi tarihsel dönüm noktaları ve vatandaşlık kavramları arasındaki kesişimler sunulmaktadır. Edebi eserlerde değinilen ırk, aile, vatandaşlık konularını analiz etmek ve yorumlamak amacıyla sosyoloji, tarih ve antropoloji gibi disiplinlerden ve psikanalitik edebiyat kuramından faydalanılmıştır. Sonuç olarak bu çalışma, kişiye özgü ailevi ilişkilerin, ulusal aidiyet ve kimlik yapılarının edebi ve toplumsal tezahürleri doğrultusunda ırk ve ırkçılık konuları üzerine bir tartışma sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
By focusing on the literary works of the two African American writers per se, the present study offers to explore the complex and equally contentious issues of race and national belonging along the axis of family paradigm. Tracing the origins, and transformations of the subjects of family, sexuality, and racial/ethnic identity formations, the study focuses on Toni Morrison's novel The Bluest Eye (1970) and her short story“Recitatif”(1983) along with Richard Wright's Savage Holiday (1954) and The Long Dream (1958). Referring to these four literary works by the two authors, the study seeks to address the inter/intra racial dynamics of family formations, and deployments of“normative,”“orthodox,”“aberrant,”and“heterodox”sexual identities in the nationalist discourse. Through the narrated cases of incest, pedophile, lynch culture, infanticide, matricide, and patricide, miscegenation, and racially/ethnically oriented nationalism, it is aimed to identify and study the intersecting points with the sociopolitical and sociocultural milieus of the United States, specifically, the watershed moments in the United States history such as slavery, Jim Crow, Fourth of July, American Dream, and the connotations of being a racialized American citizen. While analyzing and interpreting the literary works in light of the arguments on race, family, and citizenship, psychoanalytic literary criticism is employed along with other disciplines such as history, sociology and anthropology. Consequently, the present study aims to introduce a discussion on race and racism through the idiosyncratic familial relations, its literary representations, and through its public demonstrations in the form of national belonging and national identity.