Gaziantep şehrinde rekreasyonel faaliyetlerin dağılışı
Distribution of recreational activities in Gaziantep city
  1. Tez No: 417826
  2. Yazar: MURAT KARTAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSNİYE DOLDUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Turizm, Geography, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Rekreasyon, Turizm, Günübirlikçi, Aktiviteler, Gaziantep, Recreation, Tourism, Day-tripper, Activities, Gaziantep
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Ağırlaşan hayat şartları ve sosyo-ekonomik yaşamdaki sıkıntılar şehir insanının gün geçtikçe rekreasyonel faaliyetlere olan ihtiyacını artırmaktadır. Rekreasyonel faaliyetler yoğun yaşam koşulları sürdüren şehir hayatı içinde insanların fiziksel ve zihinsel olarak dinlenmesini sağlamaları açısından oldukça önemlidirler. Günümüz şehirli insanının her geçen gün daha fazla ihtiyaç duyduğu rekreasyonel faaliyetlerin Gaziantep'teki durumu tezimizin konusunu oluşturmaktadır. Gaziantep sahip olduğu tarihi, doğal ve kültürel değerlerinin önemli bir kısmını rekreasyon amacıyla kullanan şehirlerden biridir. Gaziantep sahip olduğu çok sayıdaki rekreasyonel alanıyla hem şehir halkı hem de dışarıdan gelenlere çeşitli olanaklar sunmaktadır. Gaziantep şehri ve yakın çevresini konu alan tez 4 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; rekreasyon kavramları üzerinde durulmuştur. Bunlar; a) rekreasyon kavramı b) boş zaman ve rekreasyon ilişkisi c) rekreasyonun sınıflandırılması d) rekreasyon-mesafe ilişkisidir. İkinci bölümde; Gazianteplilerin geleneksel rekreasyon alışkanlıkları üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde; Gaziantep'te şehirsel rekreasyon alanları incelenmiş, şehrin kapalı ve açık alanları ile şehrin yakın çevresinde yer alan rekreasyon alanlarının özellikleri ve dağılışları ele alınmıştır. Dördüncü bölümde; Gaziantep'e gelen ve rekreasyonel faaliyetlere katılan yerli-yabancı turistlerin özellikleri ve Gaziantep'in konaklama olanakları ele alınmıştır. Sonuç bölümünde ise; şehrin rekreasyonel özellikleri ana hatlarıyla anlatılarak, şehirde rekreasyon faaliyetlerinin daha da geliştirilmesi için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The need for recreational activities is increasing day by day because of the raising socio-economic problems and difficulties. In this sense, it is very important for people to participate in recreational activities since it satisfies the need of relaxation for their physical and mental health. The existing situation of recreational activities, which today's urban population need increasingly day by day, in Gaziantep, forms our thesis' main topic. Gaziantep is one of the cities which uses a very large part of historical, cultural and natural resources it has. Gaziantep which has a myriad of recreational areas presents various opportunities to both its urban people and the people who visit the city. This thesis, which is about of Gaziantep and its immediate environment in this respect, consists of 4 sections. In the first section; recreation and related concepts has been evaluated. These are a) The recreation concept b) The relation between recreation and leisure time c) the classification of recreation d) The relation between recreation and distance. In the second section; it has been studied on the recreational habits of the people of the city. In the third section; it has been examined the recreational areas of Gaziantep and indoor and outdoor places of the city and the recreational areas in the surrounding region. Besides, it has been studied on the features of domestic and foreign tourists who came to Gaziantep in this section. In the fourth section; it has been evaluated the features of tourists and day trippers who visited Gaziantep city and facilities of accommodation of Gaziantep. As to the last section, it has been assessed the outline of the city's recreational amenities and some suggestions were made for further development of recreational activities in the city.