Nefret söyleminin ortaya çıkmasında medyanın etkisi
The effects of media on the emergence of hate speech
- Tez No: 417828
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEBNEM ÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Sosyoloji, Journalism, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Nefret Söylemi, Haber Dili, Ayrımcılık, Önyargı
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmada medyada yer alan haberler nefret söylemi bağlamında incelenmiş, medyada kullanılan dilin nefret söyleminin oluşmasındaki etkisi üzerinde durulmuştur. Çalışmanın temel problemi medyada kullanılan ifadelerin toplum üzerindeki etkisi ve bu etki çerçevesinde nefret söylemine neden olan ifadelerin medyada yer alarak toplumda ayrımcılığın, önyargıların ve kişi, grup ya da tarafların ötekileştirilmesi üzerindeki etkisidir. Çalışma kapsamında 1 Ocak-28 Şubat 2015 tarihleri arasında SÖZCÜ gazetesi ve YENİ AKİT gazetelerinde yer alan haberler nefret söylemi bağlamında incelenmiştir. İnceleme yapılan iki aylık süreç içerisinde toplamda 5433 haber incelenmiş ve 463 haberde nefret söylemi içeren ifadelerin yer aldığı tespit edilmiştir. İncelenen toplam 5433 haberin 2797'si SÖZCÜ gazetesinde, 2636'sı YENİ AKİT gazetesinde yer almaktadır. Nefret söylemi içeren haberlerin tespiti için Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tarafından yapılan nefret söylemi tanımından yola çıkılmış ve nefret söylemi içeren haberlerin nicel olarak tespiti amaçlanmıştır. Elde edilen sonuçlarda iki farklı yayın politikasına sahip ve iki farklı kitleye hitap eden gazetelerde yer alan nefret söylemi içeren haber oranın birbirine çok yakın olduğu ve her iki gazetenin de haberlerde kullandığı dilin aynı ideolojiye ya da dünya görüşüne sahip olmayan kimselere karşı ayrımcı, önyargılı ve ötekileştirici nefreti çoğaltan bir dil kullanıldığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study has investigated the news in context of hate speech in media and it has focused effect of language used in media on formation of hate speech. Main problem of this study is influence of expressions used in media on society and influence of the expresions causes to hate speeches on discrimination, prejudices and marginalization of person, group or parties by taking place in media in context of this incluence. In the scope of this study, all news, published on newspapers SÖZCÜ and YENİ AKİT between dates of 1 jan- 28 Feb 2015, are investigated in the context of hate speech. In two months period totaly 5433 news are investigated and it is determined that 463 news contain expressions of hate speech. 2797 of 5433 inspected news are published on SÖZCÜ, 2636 news are published on YENİ AKİT. For determination of hate speeches, Councıl Of Europe Commıttee Of Mınısters's defination of hate speech is used a reference and it is aimed to investigate the news which contains hate speechs quantitatively. In the obtained results,It is appear to be in these two newspapers which have two different editorial policy and two different audiences have very close rate of news containing hate speechs and it is observed that these both newspaper use language that reproduces discriminatory, biased and alienating hate againist to people who does not have same idology or philosophy of life. Keyword: Hate Speech, News Speech, Discrimination, Prejudice.