Sezai Karakoç'un şiirlerinde söz varlığı
Vocabulary i̇n poems of Sezai Karakoç
  1. Tez No: 417839
  2. Yazar: AHMET BURGAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYHAN TERGİP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Sezai Karakoç, kelime sıklığı, kavram alanı, söz varlığ, Sezai Karakoç, word frequency, concept area, vocabulary
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 479
Özet
Şairlerin ve yazarların ortaya koyduğu ürünlerin malzemesinin dil olduğu ve bir yazarı ya da şairi farklı ve özel kılanın da bu malzemeyi kullanım tarzı olduğu göz önüne alındığında edebi eserler üzerinde yapılan dil incelemelerinin önemi daha iyi anlaşılacaktır. Biz, çalışmamızın merkezine Sezai KARAKOÇ'un şiirlerinde kullandığı kelimelerin sınıflandırılmasını ve kullanım sıklıklarını aldık. Böyle bir çalışma yapmamızdaki en önemli etken, şairlerin kullandığı kelimelerle onun zihin ve ruh dünyası arasında sıkı bir bağ olduğu düşüncesidir. Bir dilde öne çıkan kelime ve kavramlar nasıl bize o dili konuşan millet hakkında önemli ipuçları veriyorsa bir şairin kullandığı kelimeler de o şair hakkında bize önemli ipuçları verecektir. Sezai KARAKOÇ gibi çağdaş dönem Türk edebiyatının en önemli şairlerinden birinin eserleri üzerinde böyle bir çalışmanın olmamasının bir eksiklik olduğunu düşündük ve böyle bir çalışma yapmaya karar verdik. Çalışmamızda öncelikle Sezai KARAKOÇ'un şiirlerinde kullandığı kelimeleri, oluşturdukları kavram alanları altında topladık. Bu tasnif sonucunda şairin hangi kavramlara ne kadar yoğunlaştığını görebilmek adına kelimelerin kullanım sıklıklarını da tespit ettik. Bu tespitler ışığında şairin eserlerini hangi duygu, düşünce ve kavramlar etrafında örgülediğini görme imkânı elde ettik. En çok kullanılan yüz özel isimle yüz fiili de bu kavramlardan özellikle ön plana çıkanların görülmesi için tespit ettik. Bunların yanında kelimelerin metindeki yerlerini ve hangi eklerle kullanıldığını gösteren bir dizin hazırladık. Çalışmamızın sonuna da bu kelimelerin metinlerde geçtiği bölümlerin kolayca bulunabilmesi için eserlerin satır numaralı bir kopyasını ekledik.
Özet (Çeviri)
When it is considered that material of products that poets and authors present are language and the one making an author or poet different and special is the way of using this material, importance of language examinations carried out on literary works shall be understood better. We have taken classification and usage frequency of words that Sezai KARAKOÇ uses in his poems into centre of our study. The most important element for us to make such a study is the thought of that there is a tight connection between the words that poets use and their mental and spiritual worlds. Words that a poet uses shall give important tips on him/her in the way that words and concepts frequently used in a language give important tips on the nation that speaks that language. We have thought that it is a big deficiency that there is no such study on works of one of the most important modern Turkish literature poets, Sezai KARAKOÇ and we have decided to make such a study. First, we have gathered the words that Sezai KARAKOÇ uses in his poems under the concept areas that they generate. As the result of this classification, we have detected the usage frequency in order to see how much he has focused on which concepts. In consideration of these detections, we have had the opportunity to see around which sense, thought and concepts the poet creates. We have detected the hundred proper names and hundred verbs in order to be able to see which concepts come to forefront. Besides, we have prepared an index to show the places of words in the writing and with which affixes they are used. We have added a copy of works with row number in order to be able to easily find the chapters in which these words are included in these writings.