Sosyal sigortalar prim teşvikleri ve istihdama etkisi
Social insurance premium incentives and effects on employment
- Tez No: 417842
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİS YUNUS ERSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal sigortalar primi, sosyal sigortalar prim teşviki, teşvikten yararlanma şartları, sosyal sigorta prim teşviklerine dair istatistikler, Social insurance premium, social insurance premium incentive, conditions to benefits of the premium incentives, social insurance premium incentive statistics
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu çalışmada Türkiye'de uygulanan sosyal sigortalar prim teşviklerinin yasal dayanaklarını, uygulama esaslarını ve özellik arz eden uygulamalar ele alınmaktadır. Bu kapsamda sosyal sigortalar prim teşviklerinin işverenlerin üzerindeki işçilik maliyetlerini azaltarak yeni istihdam yaratılmasına olan etkisi analiz edilmektedir. Sosyal sigortalar prim teşvikleri, ekonomi içerisinde özel sektörün güçlenmesini amaçlamakta ve işverenler üzerindeki ağır işçilik maliyetlerini azaltarak istihdamın önündeki engellerin kaldırılmasına yardımcı olmaktadır. Çalışmada sosyal sigortalar prim teşviklerinin işveren üzerindeki işçilik maliyetlerini azaltıcı ektisi somut örnekler ve uygulama esasları ile açıklanmaktadır. Keza, farklı ülkelerde uygulanmakta olan sosyal sigortalar prim teşvikleri ile Türkiye'deki uygulamalar karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Çalışmada 2012 Ağustos ve 2013 Ekim arasında ülke çapında sosyal sigortalar prim teşviklerinden faydalanan işveren ve sigortalı sayıları ile bu teşviklerin Devlete parasal maliyeti konusundaki istatistikler sunulmuştur. Ayrıca 2015 Ocak ayına ait Gaziantep ili dâhilinde prim teşviklerinden yararlanan işveren ve sigortalı sayıları ile teşviklerin tutarı konusundaki istatistiklere de yer verilmiştir. Çalışmada son olarak, sosyal sigortalar prim teşviklerinin etkinliğinin arttırılması için çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the legal basis, application principles and applications with special features of social insurance premium incentives that are applied in Turkey are being examined. In this context, the impact of social insurance premium incentives over reducing employers' labour costs and effects on creating new jobs are being analysed. The social insurance premium incentives, aims to strengthen the private sector in the economy and helps to remove obstacles to employment by reducing the heavy labour costs of employers. The effects of social insurance premium incentives to reduce labour costs of employers are being explained with concrete examples and application guidelines in the study. Likewise, social insurance premium incentives that are being implemented in different countries are being compared with the practice in Turkey. The statistics on the number of employers and employees who are utilized the social insurance premium incentives nationwide between August 2012 and October 2013 and the monetary amount of costs to the State are being presented in the study. Additionally, the statistics of employers and employees who are utilized the social insurance premium incentives in Gaziantep district for the month of January 2015 and the monetary amount of the incentives are being presented. Finally, in the study, several recommendations to improve the effectiveness of social insurance premium incentives are being offered.