Edinilmiş mallara katılma rejiminde değer artış payı
Participation in increased value in regime of participation in acquired property
  1. Tez No: 417868
  2. Yazar: NURİ AZİZ MİDYAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ERMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Değer Artış Payı, Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi, Katkı, Edinilmiş Mal, Kişisel Mal, Participation in increased value, The marital property regime of participation in acquired property, Contribution, Acquired property, Individual property
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Çalışmamızın konusunu MK md. 227'de düzenlenen değer artış payı alacağı oluşturmaktadır. Söz konusu madde 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'yla getirilmiş yeni bir maddedir. Hüküm kaynağını İsviçre Medeni Kanunu'nun 206. maddesinden almaktadır. Küçük bir hüküm değişikliği dışında madde Türk Medeni Kanunu'na aynen alınmıştır. Esasen eski Medeni Kanun döneminde yasal olarak düzenlenmemiş olmakla beraber konu Türk Hukuku bakımından yeni değildir. Zira eski Medeni Ka-nun döneminde de Yargıtay bir eşin diğer eşin bir mal edinmesine katkıda bulunması halinde katkıda bulunan eş lehine orantılı bir alacak hakkına hükmetmekteydi. Yeni Medeni Kanun'un yürürlüğe girmesiyle Yargıtay'ın bu içtihadı da yasal bir zemine kavuşmuştur. Hükmün yeni oluşu pek çok uygulama sorununu da birlikte getirmiştir. Bu bakımdan ortaya çıkan sorunların çözümünde Yargıtay içtihatlarının büyük önemi bulunmaktadır. Bu nedenle çalışmamızda Yargıtay kararlarından geniş ölçüde yararlanılmaya çalışılmıştır. Bunun yanı sıra hükmün mehazını oluşturması sebebiyle İsviçre doktrinine de temel kaynak olarak sıklıkla başvurulmuştur. Sonuç olarak bu kaynaklar çerçevesinde çalışmamızda öncelikle değer artış payı ile ilgili temel sorunlar tespit edilmeye çalışılmış ardından da bu sorunlara ilişkin çözüm önerilerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Our study handles participation in increased value which is regulated under Article 227. This article is newly introduced to Turkish Civil Code Number 4721. Subject-matter of the article is sourced from the Swiss Civil Code Article 206. Ex-cept for minor alterations, the article is adapted to Turkish Civil Code verbatim. Alt-hough the subject-matter did not regulated on previous Civil Code directly, it is not new to Turkish Law. Thus far, even at the time of previous Civil Code, it had been granted by Supreme Court of Appeal that the spouse who contribute to the other spouse on obtaining goods shall have right to have a proportional entitlement. Upon new Civil Code came into force, aforementioned judicial opinion reach to its statuto-ry legal ground. As it has been newly introduced article, numerous practicability difficulties ensued. In this respect, Supreme Court of Appeal decisions shall have great im-portance on resolving the difficulties in practice. Thus, in our study, Supreme Court of Appeal decisions are imposed on widely. In addition to that, Swiss doctrine, as primary source to subject-matter article, is frequently referred to our study. Conse-quently, within the frame of these sources, major disputes under the context of“in-crease in value of allocation”had been endeavored to be determined and subsequent-ly solutions suggestions are tried to be given in our study.