Taksirle ölüme sebebiyet verme suçu (TCK m. 85)
Crime of causing death with negligence (TPC m. 85)
- Tez No: 417899
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM SÖZÜER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: manevi unsur, taksir, bilinçli taksir, kast, fiil, kusurluluk, dikkat ve özen yükümlülüğü, öldürme, hata, suçların içtimaı, dikkatsizlik, ihmal, mental element, negligence, conscious negligence, intention, act, culpability, obligation of due care and precaution, homicide, mistake, joinder of crimes, carelesness, omission
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 218
Özet
Türk Ceza Kanunu'nun 85 inci maddesinin 1 inci fıkrasında taksirle ölüme sebebiyet verme suçu düzenlenmiştir. Taksirin tanımı ise 22 nci maddede yapılmıştır. Buna göre;“dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla suçun kanuni tanımında yer alan maddi unsurlardan birinin öngörülmeyerek gerçekleştirilmesi”halinde taksir vardır. Eski dönemlerde taksirli suçların cezaya müstahak olup olmadığı uzun süre tartışılmışken, günümüzde bu tür fiillerin daha fazla cezalandırılmasının gerekip gerekmediği sorusu, gündeme gelmiştir. Tezimizde, taksirle ölüme sebebiyet verme suçu ceza hukuku biliminin esaslarına göre unsurları itibarıyle incelenecek, özellikle de“taksir”kavramı üzerinde ayrıntılı olarak durulacaktır. Bu suretle objektif nitelikteki dikkat ve özen yükümlülüğüne aykrılığın anlamı ve hangi tür dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranışların ceza sorumluluğu gerektirdiği ortaya konmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Negligence manslaughter is prescribed in the first paragraph of article 85 of Turkish Penal Code. On the other hand negligence is defined in Article 22. Accoding to this, negligence exists when commiting the crime without foreseeing one of the crime's elements which are given in the legal definiton, due to violating the obligation of due care and precaution. There had been a discussion about punishability of negligence acts in the past. However at the present time the discussion is about rising the punishments of negligent crimes. In our thesis negligence homicide which prescribed in Article 85 of Turkish Penal Code will be examined in regard of criminal law's principals and especially the mental element of crime“negligence”will be emphasized in detail. In this respect meaning of obligation of due care and precaution will be tried to clarified with answering the quesiton of which obligation breachs of due care and precaution requires punishment.