İş kazalarından kaynaklanan taksirle öldürme suçunda işveren ve işveren vekilinin cezai sorumluluğu
Criminal liability of the employer and employer's representative in the crime of negligence caused by occupational accidents
- Tez No: 745891
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ COŞKUN KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: İş Kazası, İş Sağlığı ve Güvenliği, İşveren – İşveren vekili, Cezai Sorumluluk, Taksir, Work-related accidents, Health and Occupational Safety, Employer - Representative of the employer, Criminal Liability, Negligence
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
İş sağlığı ve güvenliği konusu özellikle son yıllarda önemli bir konu haline gelmiştir. Sanayinin ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte iş kolları artmış ve çeşitlenmiştir. Buna bağlı olarak meydana gelen ölümlü iş kazalarında artış olmuştur. Bu çalışmada, iş kazalarından kaynaklanan taksirle öldürme suçunda işveren ve işveren vekilinin cezai sorumluğu üzerinde duruldu. İş kazaları sonucunda meydana gelen ölümlü bir olayda cezai anlamda sorumluluk kapsamında değerlendirmeler yapıldı. İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili temel kavramlar, ulusal ve uluslararası mevzuatta iş sağlığı ve güvenliği, taksir ve kusur kavramı, taksirle ölüme sebebiyet verme kapsamında işveren ve işveren vekilinin cezai sorumluluğu ve yaptırım konuları Yargıtay kararları ışığında ele alındı. Bu kapsamda işveren veya vekilinin cezai sorumluluğunun belirlenmesinde taksir ve bilinçli taksir ayrımı önem arz etmektedir. Hakkaniyete aykırı bir şekilde aslında öngörülebilir nitelikteki bir iş kazasının öngörülemediğinden bahisle faile daha az ceza verilmesi ölümlü iş kazalarının artmasına neden olacaktır. Yargıtay son dönemde, aslında kaza kavramıyla bağdaşmayan olası kastı da özelikle ölümlü iş kazalarında dikkate almaktadır.
Özet (Çeviri)
The issue of occupational health and safety has become an important issue especially in recent years. With the development of industry and technology, business lines have increased and diversified. As a result, there has been an increase in fatal occupational accidents. In this study, the criminal responsibility of the employer and the employer's representative for the crime of manslaughter caused by work accidents was focused on. Evaluations were made within the scope of criminal liability in a fatal incident that occurred as a result of work accidents. The basic concepts of occupational health and safety, occupational health and safety in national and international legislation, negligence, and the concept of the flaw, for the crime of wrongful death and criminal liability of the employer under the employer's representative and the issues were discussed in the light of the decisions of the Supreme Court of sanctions. In this context, the distinction between installment and conscious installment is important in determining the criminal liability of the employer or his/her proxy. Since a work accident of a foreseeable nature cannot be foreseen in a way that is contrary to justice, giving the perpetrator less punishment with a bet will lead to an increase in fatal work accidents. In the recent decisions of the Supreme Court, possible intent, which is actually incompatible with the concept of accident, is taken into account, especially in fatal occupational accidents.