The others of others: Social representations and violence based on gender identity in Turkey
Ötekilerin ötekisi: Türkiye'de cinsiyet kimliğine yönelik sosyal temsil ve şiddet
  1. Tez No: 417923
  2. Yazar: BÜRGE KOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKER ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: transseksüellik, kalıpyargılar, sosyal temsil, değerler, transsexuality, stereotypes, social representation, values
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışmada transseksüelliğe Jean Claude Abric'in sosyal temsil perspektifinden bakılarak, bireylerin cinsiyet kimliğine yönelik sosyal temsilleri toplanmıştır. Sosyal temsil üzerinden inşa edilen Trans Bireylere Yönelik Kalıpyargı Envanteri (TYKE) ile bireylerin transseksüellere yönelik kalıpyargıları elde edilmiştir. Daha sonrasında Schwartz'ın kültürel değerleri, kişisel özellikler ve kalıpyargıların trans bireylere yönelik şiddet ile bir bağlantısının olup olmadığı kontrol edilmiştir. Sonuçlar, TYKE'nin kültürel değerlerden evrensellik, geleneksellik, uyum ve uyarılma ile; kişilik özelliklerinden ise olumsuz değerlik, dışadönüklük ve sorumluluk ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Son olarak trans bireylere yönelik şiddetin kültürel değerlerden uyarılma, kaynaklar üzerindeki statü/güç, uyum, evrensellik/doğayı anlama koruma, güvenlik (emniyet ve harmoni), özyönelim, yüzü olma ve geleneksellik ile ilişkisi varken; kişilik özelliklerinden ise olumsuz değerlik, duygusal tutarsızlık ve gelişime açıklık ile ilişkisi olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, Turkish people's social representations about gender identity were collected with the help of Jean Claude Abric's social representation point of view. Stereotypes about transsexuals were also brought into view by Stereotype Inventory about Transsexual People (SITP) constituted from people's social representations. Later on, whether there is a relationship between Schwartz's cultural values, personality traits, and stereotypes and peoples' violence against trans-people were checked. Results revealed that, among cultural values universalism tolerance, tradition, conformation rules and stimulation and among personality traits negative valence, extraversion, consciousness and openness to experience have a relationship with SITP. On the other hand, within cultural values stimulation, power dominance, conformation rules, universalism nature, security personal/societal, self-direction thought, face and tradition, within personality traits negative valence, neuroticism and openness to experience have a prediction power on violence against trans-people.