Öğrenci hareketleri ve medya: Geçmişten günümüze dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi örneğinde medyanın öğrenci hareketlerine bakışı
Student activism and media:Past and present media representation of student activism in the case of Faculty of Languages and History-Geography
  1. Tez No: 384594
  2. Yazar: ELİF ŞEŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL İNAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gazetecilik, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Journalism, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni toplumsal hareketler, öğrenci eylemi, haber, temsil, New social movements, student activism, news, representation
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 315
Özet
Toplumsal sorunlar ve çelişkilerin eleştirisinden doğan toplumsal hareketler, toplumsal değişimin de tetikleyicisidir. Mevcut düzeni eleştirme ya da değiştirme amacı taşıyan öğrenci hareketleri, toplumsal hareketlerin başında gelir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sosyoekonomik ve tarihsel değişimler neticesinde hem üniversiteler hem de öğrenci hareketlerinin karakteristikleri dönüşüme uğramış, 1940'ların toplumsal meselelere duyarlı yarı aydın üniversite gençliğinden 2000'lerin bireyci ve rekabetçi part-time öğrencisine varılmıştır. Bu süreçte medya, öğrenci hareketlerini haberleştirirken hem protestocuları olumsuz, şiddet dolu referanslarla tasvir ederek ötekileştirmeye, hem de eylemleri kişisel sorunlara indirgeyerek altta yatan sistemsel sorunları kamuoyunun dikkatinden gizlemeye yönelik bir çerçeveyi tercih etmektedir. Yazılı basındaki haber ve köşe yazıları üzerinden Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi örneğinde medyanın öğrenci hareketlerini temsiline yönelik bu araştırma sonuçlarına göre, haberlerin söylemi dönemsel olarak bazı farklılıklar göstermekle beraber öğrenci eylemleri haberleştirilirken manşete çıkarılan öğe, yüksek oranlarla şiddet olmakta, eylemin sebeplerinden çok neticeleri vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Social movements arising from criticism of social problems and contradictions are the triggers of a large social change. Student activism which aims to criticize or change the current formation of the society is one of the major social movements. As a result of socio-economic and historical changes in the all over the world both universities and the characteristics of the student activism have been transformed in Turkey too. At the end it has been reached from semi-intellectual and responsive to social issues youth of the 1940s to the individualistic and competitive part-time students of 2000s. In this process when reporting the student activism, media prefers a frame which portrays the protesters as“others”with references negative and violent as well as conceals the systemic issues from public attention by reducing them personal problems. According to the results of this research that aims to demonstrate the representation of the student activism of the media through the news articles and columns in the printed press in the case of Ankara University Faculty of Languages and History-Geography, despite the some periodically differences when reporting student protests discourse of the news is generally based on violence of the protesters. Besides in the news, negative results of the student activism have been highlighted instead of the real reasons of the protests.