Üniversite sınavındaki başarısızlık ile tabiatüstü yüklemeler arasındaki ilişki üzerine bir araştırma (Kütahya örneği)
A study on the relationship between failure on university entrance exam and supernatural attributions (Sample of Kütahya)
- Tez No: 417934
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MUSTAFA NACİ KULA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Tabiatüstü Yükleme, Dindarlık, Sınav Kaygısı, Supernatural Attributions, Religiosity, Exam Anxiety
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırmanın amacı üniversite sınavı gibi öğrenciler için büyük öneme sahip bir olgu için öğrencilerin mevcut veya olası başarısızlık durumuna yaptıkları yüklemelerin tespit edilmesidir. Araştırmamızın temel problemi öğrencilerin dindarlık düzeyleri ile üniversite sınavındaki başarı/başarısızlık durumuna yaptıkları nedensel yüklemeler arasındaki ilişkinin ortaya konmasıdır. Araştırmanın alt problemlerini ise bu iki değişkenin sınav kaygısı ve bazı kişisel değişkenlerle (cinsiyet, yaş, sınava giriş sayısı, okul türü, alan ve sosyo-ekonomik düzey) olan ilişkisi oluşturmaktadır. Çalışmamızın teorik kısımda dokümantasyon, alan araştırmasında ise anket tekniği uygulanmıştır. Alan araştırmamızda 2013-2014 eğitim öğretim yılında Kütahya ilinde bulunan altı dershanede öğrenim görmekte olan 86 mezun ve 126 lise son öğrencisinden oluşan 212 kişilik örneklem gurubuyla anket çalışması yapılmıştır. Uygulamada“İslami Dindarlık Ölçeği”ve“Sınav Kaygısı Ölçeği”“Yükleme Anketi”ve“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre dindarlık eğilimi ile sınav başarısına yapılan sosyal ve tabiatüstü yüklemeler arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca dindarlık ve sınav kaygısı ile bazı kişisel değişkenler arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to identify the causal attributions have made by students to existing or probable success/failure conditions for the university entrance exam for an event of great importance for the students. The main problem of our research to identify the relation between religiosity levels of students with casual attributions that students have made to success or failure conditions in the university exam. The sub-problems of this research are the relations with these two variables exam anxiety and some personal variables(sex, age, number of exam entrance, school kind, section and socio-economic level).In the theoretical part of our study documentation, in the area study questionnaire techniques have been applied. In area study, questionnaire study have been applied with totally 212 student sample group that are 86 graduated, attending courses and 126 12th grade students.“Islamic Religiosity Scale”,“Exam Anxiety Scale”,“Attribution Questionnaire”and“Personal Information Form”have been used in application. According to diagnosis in research, it is identified that there is a positive relation between religiosity tendency and the social and supernatural attributions which have been made to exam success. Also, it is identified that there are meaningful relations between religiosity and exam anxiety.