Ortaokul matematik öğretmenlerinin GeoGebra dinamik matematik yazılımını kullanarak oluşturdukları matematiksel görevlerin bilişsel düzeylerinin incelenmesi
Examination of cognitive demands of mathematical tasks constructed by the elemantary mathematics teachers using dynamic mathematics software GeoGebra
- Tez No: 418048
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILMAZ AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: GeoGebra, matematiksel görevler, bilişsel istem düzeyi, öğrenme alanları, sınıf düzeyi, GeoGebra, mathematical task, level of cognitive demands, content strands, class level
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu tez çalışması kapsamında ortaokul matematik öğretmenlerinin GeoGebra dinamik yazılımını kullanarak oluşturdukları matematiksel görevler hitap ettikleri sınıf düzeyleri, öğrenme alanları ve bilişsel düzeyleri açısından incelenmektedir. Araştırmaya Türkiye'nin farklı illerinde görev yapan 23 ortaokul matematik öğretmeni katılmıştır. Katılımcılara GeoGebra yazılımının kullanımına ilişkin uzman akademisyenler tarafından bir hafta süren eğitim verilmiştir. Daha sonra öğretmenlerden kendi derslerini işlerken kullanabilecekleri görevler oluşturmaları istenmiştir. Öğretmenler oluşturacakları görevin sınıf düzeyine, öğrenme alanına ve bilişsel düzeyine kendileri karar vermiştir. Öğretmenler tarafından oluşturulan görevler nitel yöntemler kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda öğretmenlerin oluşturdukları görevlerin büyük bir çoğunluğunun geometri ve ölçme öğrenme alanına yönelik olduğu tespit edilmiştir. Bilişsel istem düzeyleri açısından değerlendirildiğinde, bu görevlerin çok az bir kısmının düşük düzey ezber bilgi gerektiren görevler olduğu görülmektedir. Sonuçlar üretilen görevlerin büyük çoğunluğunun ilişkilendirmeye dayanmayan matematiksel yöntem ve ilişkilendirmeye dayanan matematiksel görevler olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the level of cognitive demands of mathematical tasks constructed by elementary school mathematics teachers using dynamic software, GeoGebra. The tasks are also evaluated in terms of content strands and class level. The sample included 23 elementary school mathematics teachers from different cities of Turkey. The participating teachers were given one week GeoGebra courses by experts during which they learned how to use this software for teaching and learning purposes. In the second part of the courses that also took one week the teachers were asked to construct tasks that they can use during their classroom teaching. Class level, cognitive demands and the learning field of the tasks chosen by the teachers. At the end of the process, all the tasks constructed by participants were collected and analysed by using qualitative methods. The results indicated that most of the tasks constructed by the teachers were related to geometry and measurement strands. In terms of levels of cognitive demands the research finding show that number of the tasks that were collected under the category of memorization tasks are the least. Results also indicate that most of tasks are low level procedures without connection tasks and high level procedures with connection task.