Middle school mathematics teachers? beliefs and goals regarding geogebra
Ortaokul matematik öğretmenlerinin geogebra kullanım amaçları ve görüşleri
  1. Tez No: 721960
  2. Yazar: İPEK SARALAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SHAARON AİNSWORTH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Middle School Mathematics Teachers, Beliefs and Goals, Dynamic Mathematics Software, and GeoGebra
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: The University of Nottingham
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
u çalışma, dört ortaokul matematik öğretmeninin dinamik matematik yazılımı GeoGebra ile ilgili amaçlarını ve görüşlerini incelemeye çalışmıştır. Veriler, Türkiye'nin dört farklı bölgesindeki (Ege, Marmara, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgeleri) devlet okullarında görev yapan ve GeoGebra'yı matematik derslerine entegre ederek yedinci sınıf düzeyine ders veren dört deneyimli matematik öğretmeninden toplanmıştır. Araştırmada kullanılan veri toplama araçları görüşmeler, gözlem notları ve anketlerdir. Veri analizi, ortaokul öğretmenlerinin ortak görüşünün GeoGebra'nın geometri ve cebiri birbirine bağlayan üniteleri öğretmek için yararlı bir araç olduğu yönünde olduğunu ortaya koymuştur. Spesifik olarak, araştırmaya katılanların çoğunluğu GeoGebra'yı yedinci sınıfa entegre etmek için en uygun konuların Daire ve Dairesel Bölgeler, Doğrusallık ve Analitik Geometri olduğunu düşünmektedir. Ayrıca, öğretmenlerin dörtte üçü GeoGebra'yı daha çok öğrencilerin keşfetmesine dayalı bir öğrenme ortamı sağlayan sorgulayıcı öğrenme yöntemini kullanarak sınıflarında konu işlediklerini belirtmiştir. Bunlara ek olarak, GeoGebra'yı kullanma amaçları, iş yüklerini azaltmak, öğrencilerin öğrenmesini kolaylaştırmak, öğrencilerin katılımını artırmak, görsel temsiller sağlamak olmuştur ancak sınıf yönetimi, teknoloji alt yapısı ve planlama için harcanan zaman gibi bir dizi zorluk da sıralanmıştır. Araştırmanın bulguları, GeoGebra kullanımıyla ilgili mevcut zorlukların üstesinden gelmek için hizmet içi eğitime ve tamamlayıcı çalıştaylara ihtiyaç olduğunu göstermektedir, çünkü örneklemdeki matematik öğretmenlerinin bu yazılımı sınıflarında etkin bir şekilde kullanabilmeleri için gerekli yeterliliklere ihtiyaçları olduğu sonucuna varılmıştır. Buna rağmen, öğretmenlerin çoğu, derslerini GeoGebra ile planlamak ve yönetmekte zorlansalar bile GeoGebra'yı entegre etmeye devam edeceklerini bildirmiştir. Bunlara ek olarak, öğretmenlerin tümü ayrıca elektrik kesintisi ve internet bağlantısının kesilmesi/olmaması gibi teknoloji ile ilgili problemlerin ortaya çıkması durumunda GeoGebra'nın kullanılmasının zaman alıcı olduğunu savunmaktadır. Bu nedenle, farklı bölgelerdeki öğrenci ve öğretmenlere fırsat eşitliği sağlamak için gerekli teknolojik altyapının sağlanmasının hızlandırılması Milli Eğitim Bakanlığı'na önerilebilir. Batı bölgelerinden gelen öğretmenler, ortaokullarında bazen sorunlu da olsa, hepsinin interaktif beyaz tahtaları ve internet bağlantısı olduğunu bildirirken, diğerleri hala internet bağlantısı için bekleme listesinde olduklarını ve harici belleklerini kullandıkları gerçeğini vurgulamıştır.
Özet (Çeviri)
This study attempted to investigate four middle school mathematics teachers' beliefs and goals regarding dynamic mathematics software GeoGebra. Data were collected from four experienced mathematics teachers who work in public schools in four different regions of Turkey (Aegean, Marmara, Mediterranean, and Central Anatolia Regions) and teach to seventh-grade level by integrating GeoGebra into their math classes. Interviews, observation field notes, and surveys were the data collection tools used in the study. Data analysis revealed that a common belief of middle school teachers is that GeoGebra is a useful tool for teaching units which link geometry and algebra. Specifically, the majority of the participants of the study think that the most appropriate units to integrate GeoGebra in the seventh grade are Circle and Circular Regions, Linearity and Analytic Geometry. Furthermore, three fourth of the teachers stated that they incorporate GeoGebra in their classes by mostly using inquiry learning method, which provides a learning environment based more on students' discovery. In addition to these, particular goals to use GeoGebra mentioned during the interviews were decreasing their workload, facilitating students' learning, increasing students' engagement, providing visual representations and saving time even though iv they listed a number of challenges including classroom management, planning, and technology infrastructure. Findings of the study show that there is a need for in-service training and complementary workshops to handle existing challenges regarding the use of GeoGebra as it could be concluded that mathematics teachers need necessary competencies to use this software effectively into their classes. Since, most of the teachers reported that they would continue integrating GeoGebra even though, for instance, they had difficulty to plan and manage their classroom. In addition to these, all of the teachers also argue that using GeoGebra is timeconsuming if technology-related problems, like the power outage and the Internet disconnection, occur. Therefore, it might be suggested to Ministry of National Education to expedite providing necessary technological infrastructure to provide equal opportunities to the students and teachers in different regions. Since, while the teachers from western regions reported that they all have interactive whiteboards and the Internet connection in their middle schools, albeit sometimes problematic, others highlighted the fact that they are still on the waiting list for the Internet connection and using their flash drives to integrate GeoGebra.