Matematik öğretmenlerinin ve öğrencilerin geogebra yazılımının kullanılması hakkındaki görüşlerinin incelenmesi
The views of mathematics teachers and students about using geogebra software
- Tez No: 583893
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NUR SIRMACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Geogebra, Dynamic mathematics software, Computer aided education
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı dinamik geometri yazılımı olan GeoGebra'yı kullanan öğretmenlerin ve yazılımın kullanıldığı sınıftaki öğrencilerin yazılım hakkındaki görüşlerini incelemektir. Yöntem: Bu çalışma nitel araştırma desenlerinden biri olan durum çalışmasıdır. Çalışma grubu seçkisiz olmayan örnekleme yönteminde yer alan amaçsal örnekleme ile belirlenmiştir. Samsun ilinin iki farklı ilçesinde yer alan toplam 24 ortaokul ve lisede görev yapan 106 matematik öğretmenine anket uygulanarak GeoGebra yazılımını ders sürecinde kullanan öğretmenler tespit edilmiştir. Araştırmamız GeoGebra yazılımını kullandığını ifade eden 11 öğretmen ve bu öğretmenlerden isteği doğrultusunda belirlenen 2 öğretmenin 55 öğrencisinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Yazılımı kullanan öğretmenlere öğretmen görüş formu, öğrencilere ise öğrenci görüş formu uygulanmıştır. Elde edilen veriler betimsel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırmada GeoGebra yazılımını kullanan öğretmenlerin çoğunluğu matematik öğretim programında yer almasını olumlu bulduğunu, fonksiyonlar gibi grafik içerikli konularda ve geometri gibi şekil içeren konularda kullandıklarını ve öğrencilerin derse karşı ilgisini olumlu yönde etkilediğini ifade etmişlerdir. Öğrencilerin çoğunluğu ise yazılımın görsel olmasının ve dinamik yapısının eğlenceli olduğunu, ilgilerini çektiğini ve derse yönelik tutumlarının olumlu yönde etkilediğini belirtmişlerdir. Sonuç: Elde edilen bulgular değerlendirildiğinde GeoGebra yazılımının kavramları görselleştirdiği, soyut kavramları somutlaştırdığı, konuların akılda kalıcı olmasını sağladığı, öğrencilerin derse ilgisini çektiği bu sebeple kullanılmasının yaygınlaştırılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to discuss views of teachers using GeoGebra which is a dynamic software, and to examine the views of students in the classrooms in which the software is used. Method: This research, triangulation was preferred as a case study among the qualitative research methods. The study group was determined by teleological examplication which is in non-random sampling method. A total of 106 teachers working in the schools in the two different towns of Samsun were surveyed and 12 teachers using the GeoGebra software during the course were identified. This study was carried out with the participation of 11 teachers who stated using GeoGebra Software and 55 students of 2 teachers who were identified on request of these teachers. Teachers using the software were given a teacher opinion form and the students were given the students opinion form. The collected data were descriptively analysed Findings: In the research, the majority of the teachers who use the software stated that they found it positive to take part in mathematics curriculum and they used it in subjects including graphics such as functions and in subjects including shapes such as geometry, and also it positively affected the students interest in the course. The majority of the students stated that the visual and dynamic structure of the software was fun, attracted their interest and positively influenced their attitudes towards the course. Result: When the findings were evaluated, it was concluded that GeoGebra software visualizes the concepts, embodies abstract concepts, affects the subjects' memorability attracts students interest in the courses and for this reason the use of it should be expanded.