Sünbülî Sinân'ın Menâsik-i Hacc'ı (Giriş-inceleme-tenkitli metin-sözlük-tıpkıbasım)
Menâsi̇k-i̇ Hac of Sünbülî Si̇nân (İntroduction-studying-edition critics-dictionary-facsimile)
- Tez No: 418075
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Sünbülî Sinân, Menâsik-i Hac, Hac, menâsik, tenkitli metin, Sünbülî Sinân, Menâsik-i Hac, Hac, menâsik, edition critics
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 292
Özet
Dil, bir milletin en önemli unsurudur. Bir milletin dilini inceleyerek, onun genetik kodları hakkında bilgi edinebiliriz. Eserleri incelemek, bize ait olduğu milletin dili ile ilgili kaynaklık etmektedir.Çalışmamızda, Sünbülî Sinân'ın Menâsik-i Hac adlı eseri üzerinde durulmuştur. Eser, harekeli bir metindir. Dolayısıyla, dönemin ses ve şekil özellikleri hakkında büyük bir kaynak durumundadır. Menâsik-i Hac, 16. yüzyıla ait bir eserdir. Geçiş dönemi özelliklerini taşımaktadır. Dönemin ağız özellikleri hakkında da önemli ipuçları içermektedir. Eserin tespit edilen toplamda 44 adet nüshası vardır. Bunlardan ikisi seçilerek ortaya yeni bir metin konulmuştur. Ortaya konulan metin, Eski Anadolu Türkçesi için kullanılan transkripsiyon alfabesiyle yazılmıştır.Giriş kısmında, menâsik-i haclar ve Sünbülî Sinân hakkında kısaca bilgi verilerek, İnceleme bölümünde, eserin dikkat çeken bazı hususları ile alakalı olarak veriler sunulmuştur. Sözlük kısmında, eserde bilinmeyen bazı kelimelerin anlamları verilmiş, eserde geçtiği yerlerden örnekler yazılmıştır. Çalışmamızın Sonuç kısmında ise, kısaca eserin öneminden bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
Language is the most important thing of a nationality. By researching for language of a nationality, we can get knowledge about genetical codes of it. To search for products leads to language of nation that has it.This research is on Menâsik-i Hac of Sünbülî Sinân. The product has vowel points. Thats why its a source about phonetical and morphological features. Menâsik-i Hac is a product that was written in 16th century. It has features of transition. Also, it gives clue about dialect features of that period.The product has 44 copies that fixed. A new text has been produced by choosin two texts from them. The text has been written with transcription alphabet that is used for Old Anatolian Turkish.On Introduction, knowledge has been given about menâsik-i hacs and Sünbülî Sinân. On Studying, some cases have been given that are important. On Dictionary, some words have been given that are not known and have been written examples from places that are passes. On Result, its told about importance of the product shortly.