Sünbül Efendi Tekkesi ve Muharrem Ayı Etkinlikleri
Sünbül Efendi Lodge and Muharram Events
  1. Tez No: 814169
  2. Yazar: ESRA ÇAYKARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENKSU ÜÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Sünbül Efendi, Sünbül Efendi Tekkesi, Muharrem ayı, Onuncu/Âşûrâ Günü, Oruç, Matem/Yas, Aşure, Sünbül Efendi, Sünbül Efendi Lodge, Muharram, Tenth/Aşura Day, Fasting, Grief/Mourning, Ashura
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada Sünbül Efendi Tekkesi'nde Muharrem ayı etkinlikleri ele alınmıştır. Muharrem ayı, bütün Müslüman toplumlarda önemli bir konumda bulunmaktadır. Fakat her toplulukta farklı yansımalarının olduğu bilinmektedir. Ülkemizde Muharrem ayı, daha çok Alevî nitelemeli ocak ve gruplar ile İmâmiyye Şîası mensupları/Caferîler'e nispet edilmektedir. Bu bağlamda Alevî gelenek mensubu ocak ve grupların yanlış bir şekilde İmâmiyye Şîası içerisinde telakki edildiği görülmektedir. Bu çalışmanın amacı Muharrem ayı vesilesiyle Sünbül Efendi Tekkesi'nde gerçekleştirilen faaliyetleri ortaya koymaktır. Osmanlı Döneminde burada farklı tasavvufî ekol mensuplarının katılımıyla ortak faaliyetlerin yapılması, bugün de yürütülen etkinliklerde söz konusu geleneksel uygulamaların sürdürülmeye çalışılması, bunların tespit edilmesinin önemini ortaya koymaktadır. Çalışmanın hipotezi Muharrem ayı dolayısıyla yürütülen faaliyetlerin sadece Alevî ocak ve gruplar ile İmâmiyye'ye mensup gruplara ait olmadığı; özellikle diğer tasavvuf ekolleri arasında da önem atfedilen bir faaliyet alanı olduğu; Alevî ocak ve gruplardaki anlayış ve uygulamaların İmâmiyye Şîası ile değil; daha çok diğer tasavvuf ekollerindekilerle benzer ya da türdeş veya aynı oldukları şeklindedir. Bu itibarla çalışmada Sünbülîlik ve Tekke'nin gelişim süreci ve yapılan faaliyetlerin incelenmesi; Muharrem ayının, İslam tarihindeki önemi ve tarihsel süreci ortaya koyularak, geçmişten bugüne Muharrem ayı vesilesiyle yerine getirilen oruç, yas, aşure gibi bazı ibadet ve uygulamaların ele alınması ve Sünbül Efendi Tekkesi'nde Muharrem ayı vesilesiyle yürütülen uygulamaların işlenmesi hedeflenmektedir. Nitel araştırma yöntemi takip edilerek yürütülen araştırmada litetatür taraması ve video analizi tekniği ile elde edilen veriler analiz edilerek araştırma konuları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Sünbül Efendi Tekkesinde icra edilen faaliyetler, Muharrem etkinliklerinin yalnız İmâmiyye Şiâsı ve Alevî geleneğe mensup ocak ve gruplara nispet edilmesinin yanlış bir durum olduğunu ortaya koymaktadır. Sünbül Efendi Tekkesi'ndeki Muharrem uygulamalarının, ülkemizde İmâmiyye Şîasına mensup olan gruplardaki uygulamalardan farklı; ancak Anadolu'da gerek diğer tasavvuf ekollerinde gerek Alevî ocak ve gruplarda var olan uygulamalarla hemen hemen aynı nitelikte olduğu tespit edilmiştir. ii
Özet (Çeviri)
In this study, the events of Muharram in the Sünbül Efendi Lodge were discussed. Muharram has an important position in all Muslim societies. But it is known that it has different reflections in every community. In our country, the month of Muharram is mostly attributed to the Alevi-qualified hearths and groups and the members of the Imamiyya Shia/Jafaris. In this context, it is seen that the fire and groups belonging to the Alevi tradition are wrongly considered within the Imamiyya Shia. The aim of this study is to reveal the activities carried out in the Sünbül Efendi Lodge on the occasion of Muharram. The fact that joint activities were carried out with the participation of members of different Sufi schools during the Ottoman Period and that the traditional practices in question were tried to be continued in the activities carried out today reveal the importance of identifying them. The hypothesis of the study is that the activities carried out due to the month of Muharram do not only belong to the Alevi hearth and groups and the groups belonging to the Imâmiyya; It is an area of activity that is especially important among other Sufi schools; The understanding and practices of the Alevi hearths and groups are not related to the Imamiyya Shia; rather, they are similar or homogeneous or the same as those in other Sufi schools. In this respect, in this study, the development process of Sünbülî and Tekke and the examination of the activities; By revealing the importance and historical process of the month of Muharram in the history of Islam, it is aimed to deal with some worships and practices such as fasting, mourning, and ashura performed on the occasion of Muharram from past to present, and to examine the practices carried out on the occasion of Muharram in the Sünbül Efendi Lodge. In the research carried out by following the qualitative research method, the data obtained by the literature review and video analysis technique were analyzed and the research subjects were tried to be revealed. The activities carried out in the Sünbül Efendi Lodge reveal that it is wrong to attribute Muharrem activities only to the groups and groups belonging to the Imamiyya Shia and Alevi tradition. The Muharram practices in the Sünbül Efendi Lodge are different from the practices in the groups belonging to the Imamiyya Shia in our country; however, it has been determined that it is almost the same as the practices existing in Anatolia, both in other Sufi schools and in Alevi hearths and groups. iv