Kars yöresindeki kadın cinselliğinin halk bilimsel çözümlemesi
A gender analysi̇s of the female population i̇n the di̇stri̇ct of Kars
- Tez No: 418107
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELMA SOL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Kadın, cinsellik, toplumsal cinsiyet ve kültür, woman, sexuality, social sexuality, and culture
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
“Kadın cinselliğinin”halk bilimsel ve antropolojik açıdan incelendiği bu tezde toplumun cinsiyetlere verdiği rol ve bu rollün bireyin davranışlarını nasıl etkilediği tespit edilmiştir. Çalışmada; toplumsal cinsiyete, kadın cinselliğine ve kadının aile ve toplum içindeki yerine inceleme alanı oluşturmaya çalışılmıştır. Cinsellik konuşulmayan, siyasallaşmayan bir konudur. Oysa cinsellik, bilinçaltından aile ve çevredeki insanlarla olan ilişkilere kadar günlük hayatın bir parçasıdır. Arkaik dönemden bu yana, cinsellik ve bununla ilgili terimler cinsiyetler arasında farklı anlamlara gelmiş, kimi zaman ise yadırganmış ve farklı duygu tepkileriyle karşılanmıştır. Toplum, kadının cinsel kimliğini ve cinsel gerçeklerini genellikle görmezden gelirken erkeklerin daha cesur olmalarını sağlamıştır. Biyolojik farklılık beraberinde algı farklılığına da sebep olmuştur. Çalışmada, bu farklı yaklaşımların temelindeki sebepler halkbilimsel açıdan incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis in which“the female sex”was studied in terms of folklorism and anthropology, the role which the society gave the people and how this role has influenced individual's behavior was tried to be determined. In the study we tried to form an area for the social sex, the sex of woman and the place of woman both in the family and in the society. Sexuality is a subject which cannot be talked and politicized. However, sexuality is a part of daily life which has an influence on subconscious, relationships. Whereas the society has usually ignored the sexual identity and realities of woman, it has provided man to be braver in this respect. Biological difference has resulted in a perception difference, as well. In the study the reasons which forms this difference was analyzed in terms of folklorism.