Aka Gündüz'ün metinlerinde anlatıcı-muhatap ilişkisi
Narrator- narratee relationship in the texts of Aka Gunduz
  1. Tez No: 418119
  2. Yazar: BARIŞ BERHEM ACAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZCAN AYGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Aka Gündüz, anlatı, anlatıcı, muhatap, bağlamsal anlatıbilim, Aka Gündüz, narration, narrator, narratee, contextualist narratology
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu çalışmada, bağlamsal anlatıbilim açısından Aka Gündüz'ün metinlerinde kurguladığı anlatıcı-muhatap ilişkisi incelenmektedir. Öncelikle anlatıbilimin bağlamsal anlatıbilime kadarki serüveni tarihselleştirilmekte, daha sonra tezin odaklanacağı üç anlatıbilim kavramından kuramlar eşliğinde bahsedilmektedir. Bahsedilen üç kavram anlatı, anlatıcı ve muhataptır. Bu kavramların kuramcılar tarafından nasıl algılandığına bakılmakta, yapılan sınıflandırmalara değinilmektedir. Daha sonra tezin asıl bölümü olan Aka Gündüz'ün metinlerine onun hayatı ve eserlerinin bağlamı ışığında bakılmakta, anlatıcı-muhatap ilişkisini nasıl işlevselleştirdiğine odaklanılmaktadır. Böylece popüler bir edebiyatçı olan Aka Gündüz'ün metinlerindeki anlatıcıların ve onların muhataplarının rastgele seçilmediği, metin içinde belli stratejileri yerine getirmek için konumlandırıldığı ortaya çıkmaktadır. Anlatıcı-muhatap ilişkisinin gerçekçilik yaratmak, açıklamalar yapmak ve ideolojik yönlendirmelerde bulunmak için kurgulandığı anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines narrator- narratee relationship fictionalized by Aka Gündüz in terms of contextual narratology. Primarily, the history of narratology until contextual narratology is addressed and then three narratology concepts on which this thesis statement focuses is discussed with theories. The aforementioned three concepts are narration, narrator and narratee. This study examines and discusses how these concepts are perceived by theorists and their classifications. Then, the main part of the study examines the texts of Aka Gündüz within the context of his life and works and focuses on how he functionalized narrator- narratee relationship. Therefore, it is revealed that the narrators and their narratees in the texts of Aka Gündüz, a popular litterateur, were not randomly chosen, on the contrary were placed in order to realize some strategies in the texts. It is clear that narrator- narratee relationship is built in order to create realism, and make explanations and ideological guidance.