Erken yaş gitar eğitimiyle ilgili basılı öğretim materyallerinden bazılarının karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of set of printed materials on adolescent guitar training
- Tez No: 418160
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ERİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Erken Yaş Gitar Eğitimi, Gitar Eğitimi Kitapları, Adolescent Guitar Training, Guitar Method Books
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Erken yaş gitar eğitimi ile ilgili basılı öğretim materyallerinin karşılaştırmalı analizlerinin yapılması ve elde edilen bulgular doğrultusunda kitap yazarlarına ve gitar eğitmenlerine katkı sağlanması bu araştırmanın temel amacıdır. Araştırmada incelenecek kitaplara literatür taraması sonucunda ulaşılmıştır. Ulaşılabilen kitaplardan oluşturulan örneklemi, üçü yerli üçü yabancı olmak üzere altı gitar eğitimi kitabı oluşturmaktadır. Bu kitaplar fiziksel özellikler, önbilgi ve açıklamalar, görsel öğeler ve içerik (alıştırma-parça, teorik ve teknik öğeler) yönünden incenmiş; elde edilen sonuçlar sıklık ve yüzde tabloları şeklinde ifade edilmiştir. Araştırma sonucunda, kategorisel olarak çözümlenen erken yaş gitar eğitimi kitaplarının fiziksel özellikler, önbilgi ve açıklamalar, görsel öğeler ve içerik (alıştırma-parça, teorik ve teknik öğeler) açısından ölçünlü (standart) bir görünüm sergilememelerine karşın; genel bir çerçevede bakıldığında bu kitapların fiziksel ve içeriksel yapılarının 6-9 yaş aralığındaki çocukların gelişim özelliklerine ve müzik eğitimin temel ilkelerine uygun olduğu belirlenmiştir. Ancak inceleme ölçütleri bakımından tüm yönleriyle erken yaş gitar eğitimine uygun bir kitabın da bulunmadığı görülmüştür. Araştırmada, elde edilen bu sonuçlar dikkate alınarak erken yaş gitar eğitimine yönelik kitaplarda bulunması gereken özelliklerle ilgili önerilere ayrıntılı bir biçimde yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this thesis is to compile a comperative analysis of a selected set of printed materials on adolescent guitar training and thereby contribute to method authors and guitar trainers with the findings of the research. The method books that are included in this research has been choosen after a thorough review of existing literature on the subject matter. Sampling for the research was based on six guitar instruction books, which consisted of three domestic and three international samples. Those books were reviewed with respect to respective physical attributes, preface and descriptions, visual aids, content (exercise-song, theorical and technical elements); results of review were demonstrated by means of frequency and percentile tables. The method books included in this research have been categorically classified. Even though the results do not explicitly indicate a standardized approach in physical attributes, preface and descriptions, visual aids, content (exercise-song, theorical and technical elements), when we consider physical attributes and contents of the books they demonstrate common traits in fulfilling basic principles of musical training and development particularities for kids in ages between 6-9. However, none of the books was appropriate for adoloscent guitar training with respect to our research metrics. As a consequence of aforementioned results, we conclude our thesis with a comprehensive a list of guidelines for method books for adolescent guitar training.