Ergenlerde sanatın sosyal kaygı düzeyi ve öfke kontrol becerileri üzerindeki etkisi
The effect of art on social anxiety levels and anger control skills in adolescents
  1. Tez No: 697946
  2. Yazar: MEHMET YATÇI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYFER GÖZÜ PİRİNÇÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat, Sosyal Kaygı, Öfke, Art, Social Anxiety, Anger
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmada, sanatla ilgilenen adolesanlarda sanatın, sosyal kaygı düzeyi ve öfke kontol becerileri ile ilişkisinin belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Prospektif olarak yürütülen bu çalışmada 10-19 yaş grubu sanatla uğraşan ergenlerde sanatın sosyal kaygı düzeyleri ve öfke kontrol becerileri üzerindeki etkileri sanatla uğraşmayan ergenlerden oluşturulan kontrol grubuyla karşılaştırılarak incelendi. Örneklemi 2020-2021 akademik takvim içerisinde Eylül ayında liseye ve farklı sanat kulüplerine giden 10-19 yaş grubu 300 adolesan oluşturmaktadır. Çalışmada, Ergenler için Sosyal Kaygı Ölçeği (ESKÖ) ve Sürekli Öfke -Öfke İfade Tarzı Ölçeği (SÖÖTÖ) kullanıldı. Bulgular: Sanatla uğraşanların %44,7'sinin erkek, %55,3'ünün de kadın, kontrol grubunun %42,7'sinin erkek, %57,3'ünün de kadın olduğu görüldü. Sanatla uğraşanların yaş ortalaması 16,10±1,437, kontrol grubunun yaş ortalamasının ise 16,43±0,937 olduğu saptandı. Sanatla uğraşanların annelerinin %34,7'sinin okur-yazar, %31,3'ünün ilkokul, %16,7'sinin ortaokul, %12,7'sinin lise, %4,7'sinin de üniversite, kontrol gurubunun %36'sının okur-yazar oldukları, %40'ının ilkokul %14'ünün ortaokul, %6,7'sinin lise, %3,3'ünün de üniversite eğitimi aldıkları saptandı. Sanatla uğraşanların babalarının %9,3'ünün okur-yazar, %26'sının ilkokul, %24,7'sinin ortaokul, %28'inin lise, %10,7'sinin üniversite, %1,3'ünün de yüksek lisans ve üstü, kontrol gurubunun ise %8,7'sinin okur-yazar, %29,3'ünün ilkokul, %34,7'sinin ortaokul, %16,7'sinin lise, %9,3'ünün de üniversite ve %1,3'ünün de yüksek lisans ve üstü eğitim aldıkları saptandı. Sanatla uğraşanlar ve kontrol grubu ailelerin aylık gelir durumları incelendiğinde; sanatla uğraşanların %10,7'sinin 0-1500 ₺, %38,7'sinin 1500-3000 ₺, %19,3'ünün 3000-5000 ₺, %11,3'ünün 5000 ₺ ve üstü, %20'sinin bilmiyorum dediği görülürken kontrol grubunun %11,3'ünün 0-1500 ₺, %42,7'sinin 1500-3000 ₺, %22,7'sinin 3000-5000 ₺, %6,7'sinin 5000 ₺ ve üstü olduğu ve %16,7'sinin de bilmiyorum dediği görüldü. Olguların uğraştıkları sanatsal aktivitelere göre incelendiğinde; %48'inin resim, %12'sinin müzik (keman), %10'unun müzik (saz), %6,7'sinin müzik (keman ve piyano), %6'sının müzik (gitar), %3,3'ünün de müzik (piyano) ile ilgilendikleri görüldü. Olguların ne kadar zamandır uğraştıklarına göre incelendiğinde; %42,7'sinin 3 yıldan fazla, %26,7'sinin 2 - 3 yıl arası, %13,3'ünün 1 - 2 yıl arası, %10,7'sinin 6 ay - 1 yıl arası, %6,7'sinin 6 aydan az sosyal aktivitelerle uğraştıkları saptandı. Olguların uğraştıkları sanatsal aktiviteyi ne şekilde gerçekleştirdiklerine göre incelendiğinde; %62'sinin okulum imkan sağlıyor, %22'sinin devam ettiğim bir kurum var, %13,3'ünün evde tek başıma çalışıyorum, %2'sinin arkadaşlarım ile birlikte grup çalışması yapmaktayız, %0,7'sinin de özel ders alıyorum dediği görüldü. ESKÖ alt ölçek puanlarının ortalamaları incelendiğinde; sanatla uğraşanların ODK ortalamaları 2,231±0,966, GSKHD ortalamaları 2,020±0,833, YSKHD ortalamaları 2,793±0,710, kontrol grubunun ODK ortalamaları 2,171±0,862, GSKHD ortalamaları 1,966±0,861, YSKHD ortalamalarının 2,784±0,625 olduğu saptandı. SÖÖTÖ alt ölçek puanlarının ortalamaları incelendiğinde; sanatla uğraşanların sürekli öfke ortalamaları 2,349±0,673, öfke içte ortalamaları 2,125±0,589, öfke dışta ortalamaları 2,099±0,667, öfke kontrol ortalamaları 2,851±0,617, kontrol grubunun sürekli öfke ortalamaları 2,551±0,634, öfke içte ortalamaları 2,200±0,575, öfke dışta ortalamaları 2,259±0,684, öfke kontrol ortalamalarının 2,537±0,593 olduğu saptandı. Sanatla uğraşanların ESKÖ Cronbach's Alpha güvenirlilik analizine göre, güvenirlilik analizinin %85,3 olduğu saptandı. Sanatla uğraşanların SÖÖTÖ Cronbach's Alpha güvenirlilik analizine göre, güvenirlilik analizinin %81,8 olduğu saptandı. Sonuç: Sanat ile uğraşanların sosyal kaygı ve öfke kontrolü arasında etki gösterdiği görülmüştür. Herhangi bir etkinlik ile ilgilenmeyen adolesanların bulunduğu grupta, anlamlı etki görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: This study aims to reveal the relationship of art with the level of social anxiety and anger management skills in adolescents interested in art. Material and Method: In this prospective study, the effects of art on the levels of social anxiety and anger management skills in adolescents in the 10-19 age group were investigated by comparing them with the control group of adolescents who were not engaged in art. The sample consists of 300 adolescents in the 10-19 age group who attends in high school and different art clubs in September in the 2020-2021 academic year. The study used the Social Anxiety Scale for Adolescents (SAS-A) and the Trait Anger and Anger Expression Styles Scale (TAAESS). Results: Of those engaged in art, 44.7% was male, 55.3% was female, and 42.7% of the control group was male, and 57.3% was female. The average age of those engaged in art was 16.10±1.437, and the average age of the control group was 16.43±0.937. Of the mothers of those engaged in art, 34.7% was literate, 31.3% was primary school graduate, 16.7% was secondary school graduate, 12.7% was high school graduate, and 4.7% had a bachelor's degree, whereas of the mothers of the control group, 36% was literate, 40% was primary school graduate, 14% was secondary school graduate, 6.7% was high school graduate, and 3.3% had a bachelor's degree. Of the fathers of those engaged in art, 9.3% was literate, 26% was primary school graduate, 24.7% was secondary school graduate, 28% was high school graduate, 10.7% had a bachelor's degree, and 1.3% had a Master's degree and above, whereas of the fathers of those in the control group, 8.7% was literate, 29.3% was primary school graduate, 34.7% was secondary school graduate, 16.7% was high school graduate, 9.3% had a bachelor's degree, and 1.3% had a Master's degree and above. Looking at the monthly family incomes, 10.7% of those engaged in art had an income of 0-1500 TL, 38.7% had 1500-3000 TL, 19.3% had 3000-5000 TL, had 11.3% 5000 TL and above, and 20% didn't know the family income, whereas 11.3% of the control group had a family income of 0-1500 TL, 42.7% had 1500-3000 TL, 22.7% had 3000-5000 TL, 6.7% had 5000 TL and above, and 16.7% didn't know the family income. Considering the artistic activities of the participants, 48% was interested in painting, 12% was engaged in music (violin), 10% in music (saz), 6.7% in music (violin and piano), 6% in music (guitar), and 3.3% was engaged in music (piano). Looking at the time engaged in art, 42.7% was engaged in art more than 3 years, 26.7% was between 2-3 years, 13.3% was 1-2 years, 10.7% was 6 months to 1 year, and 6.7% was engaged in these activities for less than 6 months. Considering the ways that the participants perform their artistic activities, 62% was using the means provided by the school, 22% was attending an institution, 13.3% was working alone at home, 2% was working in groups with his/her friends, and 0.7% was taking private lessons. Looking at the average sub-scale scores of the SAS-A, the fear of negative evaluation (FNE) sub-scale score average of those engaged in art was 2.231±0.966, the social avoidance and distress in general (SAD-General) average was 2.020±0.833, and the social avoidance and distress in new situations (SAD-New) score average was 2.793±0.710, whereas the FNE average of the control group was 2.171±0.862, the SAD-General average was 1.966±0.861, and the SAD-New average was 2.784±0.625. Considering the average sub-scale scores of the TAAESS, the trait anger sub-scale score average of those engaged in art was 2.349±0.673, the anger/in average was 2.125±0.589, the anger/out average was 2.099±0.667, and the anger/control average was 2.851±0,617, whereas the trait anger average of the control group was 2.551±0.634, the anger/in average was 2.200±0.575, the anger/out average was 2.259±0.684, and the anger/control average was 2.537±0.593. The Cronbach's alpha reliability coefficient for the SAS-A was found to be 85.3% in those engaged in art. The Cronbach's alpha reliability coefficient of the TAAESS was found to be 81.8% in those engaged in art. Conclusion: A correlation was found between those engaged in art and social anxiety and anger management. However, no significant effect was observed in the group of adolescents who were not interested in any activity.