Murathan Mungan'ın kurmaca eserlerinin (Öykü-roman) postmodern unsurlar ve eğitsel değerler açısından incelenmesi
The analysis of Murathan Mungan's fiction works (Story- novel) in terms of postmodern elements and educational values
  1. Tez No: 418222
  2. Yazar: YUSUF AYDOĞDU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAN ALKAN İSPİRLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Murathan Mungan, Postmodernizm, roman, hikâye, Eğitim, Postmodern Eğitim Modeli, Eğitsel Değerler, Murathan Mungan, Postmodernism, novel, short story, education, Educational postmodern model, educational values
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 468
Özet
Yirminci yüzyılda, modernizm akımına bir tepki olarak ortaya çıkan postmodernizm, 1960'lardan sonra Batı edebiyatında, 1980'lerden itibaren Türk edebiyatında etkisini göstermeye başlamış bir düşünce ve sanat anlayışıdır. Düşünce, sanat, ekonomi, kültür, sinema, mimari, edebiyat gibi birçok alanda etkili olan bu sanat anlayışı, bu dönemde Türk edebiyatında eser veren birçok yazar gibi Murathan Mungan'ı da etkilemiştir. 1980'lerden itibaren edebî eserler vermeye başlayan; şiir, roman, hikâye, deneme, anı, biyografi, eleştiri, oyun, senaryo gibi edebiyatın çeşitli türlerinde Türk edebiyatına önemli katkılarda bulunan Murathan Mungan'ın hikâye ve romanlarında postmodern sanat anlayışından, bu anlayışın öne sürdüğü unsurlardan beslendiği görülmektedir.Bugüne kadar Murathan Mungan ile ilgili pek çok çalışma yapılmasına rağmen, onun kurmaca eserlerindeki postmodern unsurlar ve eğitsel değerler kapsamlı bir şekilde incelenmemiştir. Bu çalışmada, Murathan Mungan'ın, hikâye ve romanlarını şekillendiren postmodernizm akımı, eserlerinde yer alan postmodern unsurlar ve eğitsel değerler içerik analiz yöntemiyle incelenmeye çalışılmıştır. Bu çalışma, postmodern bir bakış açısını esas alan eser merkezli bir araştırma olduğu için, ana ve alt başlıkların belirlenmesinde hikâye ve romanlardan elde edilen veriler esas alınmıştır. Bu çalışmada Murathan Mungan'ın eserlerinde yer alan postmodern unsurlardan ve eğitsel değerlerden yola çıkılarak, onun eserleri yoluyla dönüştürmeye çalıştığı topluma, edebiyat yoluyla ne tür değerler aktarmaya ve aşılamaya çalıştığı tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Postmodernism is a literary movement which emerged as a reaction to modernism movement and has begun to show its effect on western literature after 1950s and in Turkish literature since 1980s. Being effective in many areas, such as thought, art, economics, cinematography, architecture, this movement has also influenced Murathan Mungan like many authors in this period of Turkish literature.It is seen that Murathan Mungan, who has begun to write since 1980s and contributed to Turkish literature in the various disciplines such as poetry, novel, story, essay, memoir, biography, criticism, play, film scenario, has written his short stories and novels under the influence of postmodernism literature and elements of it.In spite of many studies on Murathan Mungan, the postmodern elements and educational values in author's fiction works have not been examined in details. In present study, postmodernism movement, which has shaped the author's short stories and novels, the postmodern elements in his works and educational values are studied by content analysis method. As it is a work-centered study, which is grounded on postmodern perspective, determination of the main and subtitles in this study has been based on the data which are obtained from novels and short stories.In this study, the aim is to understand what kind of values are attempted to be transferred and imposed to the society through author's literary works via examining postmodern elements and educational values in Murathan Mungan's works.