Schiff baz fonksiyonel grup içeren ftalosiyaninlerin sentezi ve karakterizasyonu
The synthesis of phthalocyanines bearing Schiff base functional group and characterisation
- Tez No: 418570
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM NİLÜFER YARAŞIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: ftalosiyanin, çinko, kobalt, kurşun, schiff bazı
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Anorganik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Ftalosiyaninler 1,3 pozisyonunda aza köprüleriyle birbirine bağlı dört izoindol ünitesinden oluşan 18 π-elektron sistemine sahip aromatik makrosiklik yapılardır. Bu makrosiklikler üzerindeki 2-boyutlu elektron delokalizasyonu nadir fiziki özelliklerinin büyük miktarlarda artışına sebep olur. Bu yüzden, ftalosiyaninlerolağanüstü optiksel ve elektriksel davranışlar gösteren kimyasal ve termal olarakdayanıklı bileşiklerdir ve malzeme bilimi alanında çok geniş bir uygulama alanı bulurlar. Bu çalışmada 2,3,9,10,16,17,23,24-oktakis-(2-aminofeniltiyo) metal (II) ftalosiyaninler (M= Zn(II), Co(II), Pb(II) ve 1-hidroksi-2-naftaldehit bileşiklerin kondenze olmasıyla substitute olmuş yeni metalli okta ftalosiyanin [M: Zn(II)(6), Co (II)(7), Pb(II)(8)] ile periferal konumdaki ((Z)-(3-hidroksinaftalen-2-yl)metilenamino)feniltiyo) elde edilmiştir. Bu bileşikler saflaştırıldı ve elementel analiz, FTIR, 1H NMR, 13C NMR, UV-VIS, Floresans ve MS (Maldi-TOF) spektrumlarıyla aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
Phthalocyanines (Pcs) are 18 π-electron aromatic macrocycles comprising fourisoindole units linked together through their 1,3-positions by aza bridges. The particular two-dimensional electron delocalization over these macrocycles gives rise to a great number of unique physical properties. Thus, Phthalocyanines are chemically and thermally stable compounds that exhibit exceptional optical andelectrical behavior. For these reasons, they find wide application in the area ofmaterials science. In the present work, novel metallooctaphthalocyanines [M: Zn(II)(6), Co(II)(7), Pb(II)(8)] substituted with ((Z)-(3-hydroxy naphthalen-2-yl) methyleneamino) phenylthio) at peripheral positions was obtained by the condensation of 2,3,9,10,16,17,23,24-octakis-(2-aminophenylthio) metal(II) phthlocyanines (M= Zn(II), Co(II), Pb(II) and1-hydroxy-2-naphthaldehyde. These compounds were purified and they were characterized by elemental analysis, FTIR, 1H NMR, 13C NMR, UV-VIS and Floresans MS (Maldi-TOF) spectral data. Keywords : phthalocyanines, lead, zinc, cobalt, schiff base