Paladyum (II) iyonunun 1,3,5-triazin pentaetilenhekzamin polimeri ile adsorpsiyonunun incelenmesi
Investigation of adsorption of Pd (II) ion by 1,3,5-triazine pentaethylenhexamine polymer
  1. Tez No: 418578
  2. Yazar: MERVE SAYIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA İMAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon, paladyum, triazin, polimer, şelat yapıcı reçine, Adsorption, palladium, triazine, polymer, chelating resin
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışmada, 1,3,5-triazin pentaetilenhekzamin (TAPEHA) polimeri sentezlendi. Elde edilen polimer elementel analiz ve FT-IR spektroskopisi ile karakterize edildi. Hazırlanan polimer, klorür içeren çözeltilerdeki Pd (II) iyonlarının geri kazanımında kullanıldı. TAPEHA ve Pd (II) adsorplamış TAPEHA'nın karakterizasyonu FE-SEM ve FTIR ile gerçekleştirildi. pH, pCl, temas süresi, başlangıç konsantrasyonu ve sıcaklık gibi adsorpsiyonu etkileyen faktörler beç metoduyla araştırıldı ve optimize edildi. Pd (II) adsorpsiyonunun pH 2,0 olduğu değerde daha fazla meydana geldiği görüldü. Pd (II) iyonlarinin adsorpsiyonu yükselen sıcaklıkla düşüş gösterdi ve 24 saatte dengeye ulaştı. Pd (II) adsorpsiyonunun kinetiği, pseudo ikinci dercede kinetik modelle çok iyi bir şekilde tanımlandı. Literatürdeki en yüksek değerlerden biri olarak adsorpsiyon kapasitesi 517,2 mg/g bulundu. Paladyum iyonlarının konsantrasyonlarının tayini için alevli atomik absorpsiyon spektrometresi kullanıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, 1,3,5-triazine pentaethylenhexamine (TAPEHA) polymer was synthesized. The obtained material was characterized by elemental analysis and FT-IR spectroscopy. The prepared polymer was used as an adsorbent for the recovery of Pd (II) ions from chloride-containing solutions. The formation of TAPEHA and Pd (II)-adsorbed TAPEHA has been characterized by FE-SEM and FTIR instrumentations. The effective factors of pH, pCl, contact time, initial Pd (II) concentration, and temperature on adsorption were investigated and optimized by batch adsorption experiments. Pd (II) adsorption was found to be favoured at pH values 2.0. The increases of temperature yielded a decrease in Pd (II) adsorption. The Pd (II) adsorption was reached to equilibrium in 24 hours. The pseudo second-order kinetic equation provides the best correlation for the process. The adsorption capacity which is highest among literature is 517.2 mg/g. Flame atomic absorption spectrometry was used for the determination of palladium ions concentrations thorough the study.