Cyanex-923 immobilize edilmiş poliester fiber ile sulu çözeltilerdeki Cr6+' nın giderilmesi
Removal of Cr6+ from aqueous solutions by using Cyanex-923 immobilized polyester fiber
- Tez No: 418594
 - Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TOR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Poliester fiber, Ekstraktant emdirme, Cyanex 923, Krom (VI), Adsorpsiyon, Polyester fiber, Extractant impregnation, Cyanex 923, Chromium(VI), Adsorption
 - Yıl: 2016
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Çevre Bilimleri ve Mühendisliği Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu çalışmada, Cyanex 923 immobilize edilmiş poliester fiber ile sulu çözeltilerden Cr(VI)' nın giderimi incelenmiştir. Cyanex 923 immobilize edilmiş poliester fiber (Cyanex 923@PEF) basit çözücü buharlaştırma yöntemi ile hazırlanmıştır. Fourier Transform Infrared (FT-IR) Spektroskopisi, Taramalı Elektron Mikroskop (SEM) ve temas açısı ölçümleri kullanılarak hazırlanan Cyanex 923@PEF karakterize edilmiştir. Poliester fiberin maksimum Cyanex 923 emme kapasitesinin 0.840 mmol/g olduğu tespit edilmiştir. Hazırlanan Cyanex 923@PEF ile kesikli adsorpsiyon sisteminde Cr(VI) giderimi çalışmaları yapılmıştır. En iyi Cr(VI) giderimi pH 1.0' de elde edilmiştir. Adsorpsiyon denemelerinde dengeye gelme süresinin 60 dakika olduğunu görülmüştür. İzoterm analizleri, Freundlich izotermine kıyasla, adsorpsiyon verilerinin Langmuir ve Redlich-Peterson izoterm modellerine daha iyi uyduğunu göstermiştir. Cyanex 923@PEF'in Langmuir sorpsiyon kapasitesi 0.450 mmol/g'dir. ΔGo, ΔHo ve ΔSo termodinamik parametreleri, Cyanex 923@PEF ile Cr (VI) adsorpsiyonunun ekzotermik ve kendiliğinden gerçekleşen bir proses olduğunu göstermiştir. Rejenerasyon çalışmaları, hazırlanan Cyanex 923@PEF'nin adsorpsiyon kapasitesinde bir değişiklik olmadan Cr (VI)'nın giderimi için en az üç kez kullanılabilir olduğunu göstermiştir. Elde edilen tüm sonuçlar, hazırlanan Cyanex 923@PEF'nin sudan Cr (VI) giderimi için başarılı bir şekilde kullanılabilir olduğu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the removal of Cr(VI) from aqueous solutions by using Cyanex 923 (extractant)-impregnated polyester fiber (Cyanex 923@PEF) was investigated. The Cyanex 923 impregnated polyester fiber sheet (Cyanex 923@PEF) was prepared via a simple solvent evaporation method and it was characterized by using Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FT-IR), Scanning Electron Microscopy (SEM) and contact angle measurements. It was found that maximum Cyanex 923 loading capacity of polyester fiber was 0.840 mmol/g. Maximum removal of Cr(VI) was obtained at pH 1.0. The batch sorption experiments showed that equilibrium time was 60 minutes. Isotherm analyses showed that the Langmuir and Redlich-Peterson isotherm models better represented the all sorption data in comparison to Freundlich isotherm. The Langmuir sorption capacities of Cyanex 923@PEF for Cr(VI) was 0.450 mmol/g. Thermodynamic parameters including ΔGo , ΔHo and ΔSo indicated that sorptions of Cr(VI) by Cyanex 923@PEF are exothermic and spontaneous process. The regeneration studies also showed that Cyanex 923@PEF could be reused at least three times for removing Cr(VI) from water. Overall results corroborated that developed Cyanex 923@PEF can be successfully used in order to remove Cr(VI) from water.