Erciş lahanasında (Brassica oleraceae var. capitata) in vitro sürgün ve kök rejenerasyonu
In vitro shoot and root regeneration in Ercis cabbage (Brassica oleraceae var. capitata)
  1. Tez No: 418684
  2. Yazar: FERİT ERTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURCU TUNCER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Ziraat, Biotechnology, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Rejenerasyon, in vitro, Lahana, Hipokotil, Kotiledon, Regeneration, in vitro, Cabbage, Hypocotyls, Cotyledon
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Araştırmada, Van ve yöresine özgü yerel bir populasyon olan Erciş baş lahanasında (B. oleraceae var. capitata) 2 eksplant tipi (kotiledon ve hipokotil) ve 9 farklı hormon kombinasyonu içeren Murashige-Skoog (MS) ortamının sürgün rejenerasyonu üzerine etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla, tohumlar MS ortamında çimlendirilmiş ve 7 günlük in vitro fidelerden kotiledon ve hipokotil eksplantları kesilerek MS ortamında BAP (0.5 mg/l, 1.0 mg/l ve 2.0 mg/l) ve NAA' nın (0, 0.05 mg/l ve 0.1 mg/l) 9 farklı kombinasyonunda kültüre alınmıştır. En yüksek sürgün rejenerasyonu hipokotil eksplantlarında %100 oranla MS7 (2 mg/l BAP) ortamından, %91.6 oranla MS6 (1 mg/l BAP + 0.1 mg/l NAA), MS4 (1 mg/l BAP) ve MS3 (0.5 mg/l BAP+ 0.1 mg/l NAA) ortamlarından, %83.3 oranla MS1 (0.5 mg/l BAP), MS2 (0.5 mg/l BAP + 0.05 mg/l NAA) ve MS5 (1 mg/l BAP + 0.05 mg/l NAA) ortamlarından elde edilmiştir. Eksplant başına sürgün sayısı açısından ise sırasıyla MS4 (5.2 adet/eksplant), MS3 (4.42 adet/eksplant), MS6 ve MS7 (4.33 adet/eksplant) ortamları daha başarılı olmuştur. Kotiledon eksplantlarından ise en yüksek sürgün rejenerasyonu %91.6 oranla MS1 (0.5 mg/l BAP) ve MS9 (2 mg/l BAP + 0.1 mg/l NAA), %83.3 oranla MS4 (1 mg/l BAP) ortamlarından sağlanmıştır. Hipokotil eksplantlarının kotiledon eksplantlarına göre daha başarılı olduğu belirlenmiştir. Ayrıca hipokotil eksplantlarında tüm ortam kombinasyonlarında indirekt yolla rejenerayon sağlanırken, kallus oluşum oranı da kotiledon ekplantlarına göre daha yüksek bulunmuştur. Kök rejenerasyonu yönünden ise kontrol ve 0.5 mg/l IBA dozundan %100 köklenme sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of 2 explant types (cotyledon and hypocotyl) and 9 different hormone combination Murashige-Skoog (MS) medium on the shoot regeneration in Ercis population of head cabbage have been evaluated. For this reason, the seeds were germinated in Murashige-Skoog (MS) medium and the cotyledon and hypocotyl segments of the 7 day old seedlings were cultured on MS medium containing different 9 combinations of BAP (0.5 mg/l, 1.0 mg/l ve 2.0 mg/l) and NAA (0, 0.05 mg/l ve 0.1 mg/l). The highest shoot regeneration in hypocotyl explants were obtained with 100% ratio from MS7 (2 mg/l BAP) medium, 91.6% ratio from MS6 (1 mg/l BAP + 0.1 mg/l NAA), MS4 (1 mg/l BAP) and MS3 (0.5 mg/l BAP+ 0.1 mg/l NAA) medium, 83.3% ratio from MS1 (0.5 mg/l BAP), MS2 (0.5 mg/l BAP + 0.05 mg/l NAA) and MS5 (1 mg/l BAP + 0.05 mg/l NAA). In terms of the number of shoots per explant, respectively, MS4 (5.2 shoot/explant), MS3 (4.42 shoot/explant), MS6 and MS7 (4.33 shoot/explant) medium were more successful. The highest shoot regeneration in cotyledon explants were achieved with 91.6% ratio MS1 (0.5 mg/l BAP) and MS9 (2 mg/l BAP + 0.1 mg/l NAA), 83.3% ratio from MS4 (1 mg/l BAP) medium. Hypocotyl explants were determined to be more successful than the cotyledon explants. According to the results obtained from research, indirect shoot regeneration was obtained from all medium combination at hypocotyl explants. Callus formation rate was significantly higher than the cotyledon explants. The best results on root regeneration were obtained from control ve 0.5 mg/l IBA dose.